Nomofobija - bolest savremenog doba

FOTO: Google.com

Nomofobija predstavlja iracionalni strah od ostajanja bez mobilnog telefona. Naime, reč je o poremećaju od koga pati najmanje polovina stanovništva, a da to ni ne zna. Izlazak iz kuće bez telefona može da izazove tipične simptome anksioznosti kao što su nesigurnost, agresivnost i poteškoće u koncentraciji.

Pokušajte da otkrijete da li ste i vi jedni od njih. Imate li neke od ovih simptoma?

- Osećate anksioznost kada vam se isprazni baterija, a ne možete da je napunite jer do povratka kući ima još nekoliko sati.

- Očajavate kada shvatite da ste zaboravili telefon kod kuće i da tokom dana može da vas kontaktira samo određeni broj ljudi.

- Svaki trenutak je pogodan za gledanje u telefon: dok ste u javnom prevozu, liftu, toaletu, na poslu, dok jedete.

- Komunicirate sa svojim prijateljima i partnerom preko WhatsApp-a više nego uživo.

Tiranija malog uređaja upravlja vašim životom i uspela je da vas potčini. Želite da se otarasite zavisnosti?

EU%20GIF.gif

Obratite pažnju i počnite sa planom detoksikacije što pre!

1. Isključte mobilni bar sat ili dva pre spavanja i uključite ga nekoliko sati nakon buđenja. Neka to postane vaša nova rutina i vratite se razgovoru sa ljudima iz okruženja.

2. Iako vam deluje suludo, ponekad možešte i da zaboravite punjač! Ako odete na neko mesto da se odmorite od svega (na more, planinu, bazen), ostavite telefon kod kuće.

3. Neka se tišina vrati u vaš život. Zaboravite obaveštenja, vibracije i zamenite ton na mobilnom nekim diskretnijim. Utišajte grupe na WhatsApp-u i pratite ih samo jednom dnevno.

4. Unesite nove uređaje u svoj život: koristite mp3 za slušanje muzike, e-čitač za čitanje knjiga, fotoaparat za slikanje, GPS u kolima, kompjuter za e-mail.

5. Postarajte se da se mobilni ne nalazi u vašem vidnom polju: držite ga u torbi, fioci, džepu.

6. Pokušajte da naučite najvažnije brojeve telefona. Tako ćete moći da obavljate pozive i sa fiksnog telefona.

7. Ako ste, pak, previše zavissni, priključite se grupnoj terapiji. Iznenadićete se koliko ljudi ima isti problem kao vi.

IZVOR: Cadena dial