Nikola Tesla – čovek koji je osvetlio svet
Pixabay

Bio je veoma pedantan. Voleo je da sve bude čisto i uredno. Njegove higijenske navike bile su preterane. Uzrok tome je strah od kolere koju je preležao kao dečak. Nosio je bele rukavice kad god bi večerao. To je okarakterisao kao deo sopstvenog stila kojim se veoma ponosio.


Nije voleo da vidi nakit na ženama, a pogotovo bisere. Jednom prilikom sekretaricu je poslao kući zbog biserne ogrlice koju je nosila.


„Matica srpska“ dva puta je odbila zahtev za stipendiju koji im je Tesla uputio. To je bio period kada mu je novac bio preko potreban, ali ova institucija nije imala sluha. Ipak, naučnik je prebrodio krizu i nastavio da gradi karijeru. Zahvaljujući dostignućima, 1902. godine postao je član ove institucije i njen dobrotvor.


Postoje mnoge priče vezane za neprijateljstvo Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Naime, Tesla je radio u Edisonovoj kompaniji. Edison je obećao da će nagraditi svog saradnika sa 50.000 dolara (otprilike milion današnjih) ako usavrši njegov motor na jednosmernu struju. Međutim, obećanje nije održao i Tesla prestaje da sarađuje s njm. Drugi izvori ipak tvrde da ova dva velika naučnika nisu bili neprijatelji već rivali i da je uzrok otkaza bio neslaganje u mišljenjima. Nakon rastanka u više navrata Edison je prisustvovao Teslinim predavanjima i po potrebi uvek bi ustupio labaratoriju svom kolegi.

Pixabay
Pixabay

Družio se sa raznim poznatim ličnostima. Dok je bio u Pragu, gde je studirao na Karlovom univerzitetu, često su ga viđali u društvu  kompozitora Antonjina Dvoržaka i Bedžiha Smetane. Boravak u Americi ulepšao mu je  jedan od najboljih prijatelja pisac Mark Tven.


Bio je opsednut brojem tri. Tako da svedoci kažu da bi po tri puta prao ruku ili bi po tri puta kružio oko zgrade dok ne bi ušao u nju.


Posetio je Srbiju 1892. godine, a taj doček ostao je upamćen.

Odlikovao ga je lično kralj Aleksandar Obrenović ordenom Svetog Save.

Jovan Jovanović Zmaj napisao je pesmu tim povodom, a grad Novi Sad proglašava ga počasnim građaninom.


Ime ovog naučnika prisutno je u mnogim oblastima, pa tako jedinica jačine magnetnog polja nosi njegovo ime, beogradski aerodrom od 2006. godine poznat je kao Aerodrome Nikola Tesla, jedna fabrika sijalica u Češkoj nazvana je po njemu…

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Tesla je bio veoma rečit i mudar, pa su zabeleženi poučni citati ovog neponovljivog uma.


„Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka.“


„Od svih sila trenja, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva najveće zlo u svetu.“


„Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njenih sila za potrebe čovečanstva.“


Izvor: mondo.rs