Nesrećna priča o kolačićima sudbine

FOTO: Flickr

Dana 28. januara 2017. godine proslavljena je po tradicionalnom kineskom kalendaru Nova godina. To je početak 4715. godine koja je u znaku petla, to je poseban datum, jer se dešava svakih 60 godina i veruje se da je znak dobre sudbine.

petao_02_2017.jpg

FOTO: Flickr

Običaj kineskog restorana je da se jelo uvek završava poznatim kolačićem sudbine. Gost može da pročita poruku koja se odnosi na dobre želje, čitanje budućnosti ili trivijalnost za osetljiva srca. U SAD-u postoji oko 50 hiljada kineskih restorana koji u današnje vreme svakog gosta nakon završenog jela poslužuju jednim kolačićem sudbine. Međutim, prošlost kolačića je prilično mračna. Da li ste znali da ih, ustvari, nisu izmislili Kinezi?

Zapravo, kolačić sudbine je kineska kopija vrste senbei, što je naziv za slane krekere iz Japana. Dženifer 8. Li, pisac knjige „Hronika o kolačićima sudbine“, stupila je u kontakt sa Jasukom Nakamačijem, specijalistom za istoriju japanskih grickalica. On joj je ispričao da su se prvi kolačići sudbine pravili u okolini grada Kjota i to od 19. veka.

26101584911_e0948cb1cf_z.jpg

FOTO: Flickr

Izgledali su malo drugačije od današnjih: bili su veći, tamniji i sa porukicom u udubljenju, umesto unutar, u slučaju da nekom padne na pamet da pojede kolačić u jednom zalogaju. Danas se još uvek tamo ručno proizvode malim oklagijama. Japanci ih vole slanije i iz tog razloga se aromatizuju belim misom i susamom.

Putovanje kolačića sudbine po zemljama Amerike je počelo početkom 1900. godine, kada je krenula njihova proizvodnja u Los Anđelesu i San Francisku. Kolačić, poruka i dobra sreća su vlasnicima restorana garantovali da će gost otići kući zadovoljan i da će se sledećeg dana vratiti po još sreće, testenine i prolećnih rolnica. Tako da su odlučili da ih kupe i ponude na kraju svakog jela.

Običaj se proširio čitavom zemljom kada su se veterani iz Drugog svetskog rata vraćali sa Pacifika i iskrcali u Kaliforniji i tamo otkrili kolačiće sudbine, koje su po povratku kući tražili u svojim kineskim restoranima. A kako su vlasnici kineskih restorana uvek na oprezu, preuzeli su strategiju svojih sunarodnika sa juga. Još uvek postoji nekoliko kompanija u SAD-u koje se bave proizvodnjom kolačića sudbine. Najvažnija je Wonton Food, koja je najveća na svetu. Fugetsu-Do i Benkyodo su dve najstarije, od 114 i 111 godina.

kolacic_sud_02_2017.jpg

FOTO: Flickr

Uprkos svom japanskom imenu, od Drugog svetskog rata su ih preuzeli, kao što je očigledno, Kinezi. Sve se dogodilo kada je bombardovan Perl Harbor, a Japanci behu zarobljeni na američkom tlu i odvedeni u koncentracione logore. U tom trenutku, Kinezi su napravli dobar potez i nisu oklevali da započnu posao sa kolačićima sudbine.

Međutim, za kinesku Novu godinu niko neće pojesti ni jedan od ovih kolačića. Barem ne u Kini.


IZVOR: PlayGround