Najvažniji domaći kulturni događaj 2014. godine

FOTO: Kurir

Priredila: Sanja Ilić

Istraživanje u kom je Tanjug sproveo anketu, pokazalo je, kako Blic prenosi, da je osvajanje bioskopa Zvezda najvažniji domaći kulturni događaj 2014. godine.

Čelnici ovog događaja su pisac, kolumnista, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, izdavač, osnivač Uduženja profesionalnih izdavača, Zoran Hamović i satiričar, poslanik, urednik, član Upravnog odbora Beogradskog aforističkog kruga, Aleksandar Čotrić.

Vlajčić je izjavio: „Taj posao je obavila grupa mladih filmskih ljudi. Sedam godina u zakatančanoj dvorani legli su se miševi i bubašbave, a pozitivnom, gradilačkom akcijom mladi ljudi su iskazali nemirenje sa gangsterskom privatizacijom 14 beogradskih bioskopa. Bioskopi su zatvoreni, umesto da zatvoreni budu oni koji su ih u takvo stanje doveli“.

Za Ćotrića je ova okupacija bioskopa Zvezda samo početak oslobađanja ostalih bioskopa na tlu Beograda i čitave Srbije. Kako kaže: „Zvezda je to svetlo usred mraka. Konačno, počelo je da se razmišlja, govori i piše o tome da je dvomilionska prestonica u srcu Evrope već deceniju i po bez pokretnih slika u centru grada“.

“Grupa mladih ljudi, volontera, koji se nekoliko nedelja nalaze u Zvezdi, učinila su u ovoj godini više za srpsku kulturu nego plaćeni činovnici, na kojima je sada obaveza da se srpski bioskopi vrate publici i da se publika vrati bioskopima”, konstatovao je Ćotrić.

output_6cz6ud.gif

Za Hamovića je “slučaj Zvezda” ohrabrujući signal da mladi nisu do te mere zapali u depresiju i beznađe da nemaju više ni volje ni snage da se samoorganizuju i pokažu da treba tražiti rešenja po svaku cenu pa makar i tako da se u urušenom prostoru prikazuju domaći filmovi.

Međutim, u ovoj anketi koju je sproveo Tanjug, bilo je i drugačijih odgovora. Jedan takav pruža
književnica Vesne Dedić, navodeći da je domaći događaj godine Beogradski sajam knjiga.

Akademik Matija Bećković ovako je odgovorio na Tanjugovu anketu: „Najvažniji kulturni događaj u svetu je otvaranje Muzeja Pabla Pikasa u Parizu, a najvažniji kulturni događaj u Srbiji je otvaranje Legata Petra Lubarde u Beogradu”.


IZVOR: Blic

Sanja je filozof, sanjar i večiti optimista