Najstarija ptica je dobila mlade

Foto: jonasflanken Laysan Albatross chick via photopin (license)

Vizdomina plodnost je značajna zbog dve stvari“, objašnjava Dejša Norvud, zamenik menadžera američkog nacionalnog utočišta za divlje životinje u Midvej Atolu. Kao najstarija poznata divlja ptica, Vizdom pruža naučnicima dragocene uvide u reprodukciju starijih životinja.

Pošto lejsanski albatros polaže najviše jedno jaje godišnje, čak i jedno mladunče pomaže očuvanju vrste. Nacionalno udruženje za očuvanje prirode ubraja lejsanskog albatrosa u vrste kojima preti izumiranje.

„Uvek je veoma uzbudljivo kada Vizdom izlegne pile“, navodi Norvud. „Za nju je neverovatno da polaže mlade u tim godinama, ali ona je izgleda jako dobra u tome“, dodao je.

Super mama

Desetog decembra 1956. godine, biologičar Čendler Robins je uslikao običnog lejsanskog albatrosa tamo gde je sada Papahānaumokuākea, nacionalni spomenik na Havajima. Ptica je viđena tek 46 godina kasnije, 2002. godine, kada ju je Robins ponovo slikao.

33981518723_01466520ed_b.jpg
FOTO: jonasflanken Laysan Albatross chick via photopin (license)

Zbog njene, na izgled, poodmakle starosti i dobrog zdravlja, dobila je ime Vizdom (eng. Mudrost). Poput nje, Robins je ostao aktivan u svojoj starosti. Danas ima 98 godina, i još uvek radi sa pticama u Patuksant istraživačkom centru za divlje životinje u Merilendu.

Kada albatros odraste, teško je odrediti koliko tačno ima godina. Robins zna da je ova ženka albatrosa bila odrasla jedinka 1956. godine, što znači da danas ima najmanje 66 godina. Kao i svi albatrosi, Vizdom i njen partner, Akeakami, se vraćaju na isto mesto svake godine kao bi obnovili svoju vezu. To je verovatno isto mesto gde se Vizdom izlegla pre više decenija.

Albatrosi imaju jednog partera za života, ali pronalaze novog ako jedno od njih umre - Vizdom je nadživela nekoliko mužjaka. Od 2006. godine, Vizdom i Akeakami su odgajili nekoliko mladunaca, a veruje se da je Vizdom odgajila između 30 i 35 mladunaca tokom života. Ne samo što još uvek rađa mlade, već je i plodnija od većine: izlegla je pile 2015. godine, iako većina albatrosa polaže jaje svake druge godine. „Nije nezamislivo da položi jaje dve godine za redom, ali je retko“, objašnjava Norvud.

Neprekidna briga

Naučnici su već upoznali novog potomka, još im preostaje da daju ime ovoj maloj sivoj pufni. Vizdom i Akeakami čuvaju novorođenče na smenu i lete ka moru kako bi pronašli hranu za sebe i svoju bebu. Vraćaće se u gnezdo sve do juna ili jula, kada će pile biti spremno da se brine za sebe.

Da li će Vizdom postati mama u 2018. godini? Vreme će pokazati.


IZVOR: nationalgeographic