Najpopularnije turističke atrakcije na Instagramu
pixabay.com

Priredio: Ilija Stanković

AJFELOV TORANJ

Putovanje kroz ovu listu počinjemo posetom Parizu i njegovom simbolu. Ajfelov toranj je smatran za ruglo i osporavan je od strane stanovnika Pariza. Danas se smatra remek - delom arhitekture tog vremena. Predstavlja značajnu turističku atrakciju sa preko 5 miliona posetilaca godišnje.

Sa više od 3 miliona postova na Instagramu, Ajfelov toranj je na prvom mestu na ovoj društvenoj mreži.


BIG BEN

Ikona Londona i najveća sat kula sa zvonikom na svetu na svetu sa zvonikom. Sagrađen je kao deo nove Vestminsterske palate, jer je stara izgorela 1934. godine. Smatra se da je ime dobio dobilo u čast Bendžamina Hola, koji je bio zadužen za izgradnju ili u čast boksera Bena Kanta,koji je bio popularan u vreme izgradnje. Naziv Big Ben se zapravo odnosi samo na naziv glavnog zvona unutar kule. Kula ima satove na sve četiri strane. Sat i brojke je dizajnirao Avgustus Pugil. Na bazi svakog sata pozlaćenim slovima piše na latinskom jeziku : „DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM“, što u prevodu znači „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju“.

Na instagram listi Big Ben se nalazi na drugom mestu, ali nastavlja da bude zvezda instagrama iako u 2017. godini prolazi kroz restauraciju. Njegova zvona ćute već 3 godine.

GOLDEN GEJT

Golden Gejt je viseći most dug 2,737 metara koji povezuje severni deo poluostrva San Francisko sa ostrvom Marin. U trenutku kada je sagrađen, bio je najveći viseći most na svetu. Fromerov turistički vodič ovaj most opisuje kao moguće najlepši, ali sigurno najfotografisaniji most na svetu. Nacrt mosta je uradio inženjer Čarls Alton Elis, kome su zasluge za to priznate tek 2007.godine , 70 godina posle otvaranja.

Na instagramovoj listi je na trećem mestu sa 1, 5 miliona postova.


BURDŽ KALIFA

Burdž Kalifa je trenutno ne samo najviši toranj na svetu, već i najveća samostojeća zgrada,visine 829,84 metra. Izgradnja je počela septembra 2004. Godine a završena je i otvorena 4.januara 2010. godine. Arhitekta je bio Adrijan Smit. U sebi sadrži 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena i mnogo drugog prostora.


KATEDRALA NOTR DAM

Notr Dam je katedrala posvećena Bogorodici Mariji, na reci Seni u Parizu. Njena izgradnja je započela još 1163. godine, za vreme biskupa Mauricija a završena je tek 1345. godine, kao prvo remek-delo gotičke umetnosti. Katedrala je petobrodna, duga je 130 metara, široka 48 a visoka 36 metara. U kulturi je poznata kao mesto radnje Igoovog romana „Bogorodičina crkva u Parizu“. Na ovoj društvenoj mreži ima oko 1,1 milion postova.


ALHAMBRA

Alhambra, što znači „crveni“ na arapskom a potpuno ime glasi Al Kelat Al Hamra „crvena tvrđava“ je dvorac i utvrđenje mavarskih vladara u Granadi. Dvorac je nekada bio sedište muslimanskih vladara, a danas je turistička atrakcija. Kao jedan od najznačajnijih španskih srednjevekovnih spomenika kulture, Alhambra je 1984. Godine uvršćena na UNESCO-vu listu svetske baštine u sklopu zaštićene celine Alhambra, Heneralife i Albajzin, Granada. Broj posetilaca je ograničen na 6.600 dnevno, a karte se kupuju ranije.


MAČU PIKČU

Maču Pikču je sveti grad Inka. Izgrađen je oko 1300. godine, a otkrio ga je tek 1911. Amerikanac Hajram Bingam. Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Od jula 2007. godine na listi je novih sedam svetskih čuda.
UNESCO naziva ovaj grad „remek - delo umetnosti, urbanizma, arhitekture civilizacije Inka“. Na društvenoj mreži instagram postavljeno je više od 600.000 fotogafija.


ANGKOR VAT

Ankgor Vat je komleks hramova izgrađen u Kambodži. Predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Sagrađen je u doba kralja Surjavarmana II u ranom XII veku kao državni hram. Prvobitno je bio hinduistički hram posvećen bogu Višnuu, a kasnije je postao budistički.Takođe je pod zaštitom UNESCO - a, a hram je postao simbol Kambodže, glavna turistička atrakcija i nalazi se na državnoj zastavi. Ime Angkor Vat se koristi od XVI veka, a do tada je bio poznat pod imenom Prea Pisunlok , po posmrtnoj tituli kralja Surjavarmana.


Izvor : Top 8 instagram mesta


Pročitajte i:

Pola veka Kurt Kobejna
Zemlja sa najviše piramida na svetu
Mesta koja su inspirisala Diznijeve crtaće