Najbolje filmske i televizijske adaptacije knjiga
Pexels

Bekstvo iz Šošenka

Najčešće ekranizovana dela svakako su ona  Stivena Kinga (Isijavanje, Zelena milja...) Najuspešnijom filmskom adaptacijom smatra se Bekstvo iz Šošenka (1994). Premda nije bio veliki hit kada se pojavio na velikom platnu, odavno je stekao kultni status i veliki broj obožavalaca. Temelji se na pripovetki Rita Hejvort i iskupljenje Šošenku koja se može pročitati u zbirci Godišnja doba Nominovan je za čak sedam skara, a nije osvojio ni jedan jedini. Nalazi se na prvom mestu među najboljim filmovima na filmskom portalu IMDB. 

Kum

Verovatno tri najbolja filma svih vremena i temelj sasvim novog literarnog žanra inspirisani su pričom o donu Vitu Korleoneu. Ova priča obliuje interesantnim likovima i opisom njihovih neuobičajenih života unutar poznate kriminalne porodice. Pratiti njihove uspone i padove je nezaboravno iskustvo, tako da se svima preporučuje da pogledaju filmove ili časte sebe ovom knjigom.


Gospodar prstenova

Filmska adaptacija poznate trilogije Džona R. Tolkina doživela je veliki uspeh. Ovaj serijal filmova sastoji se od tri dela: Gospodar prstenova – Družina prstenova (2001), Dve kule (2002) i Povratak kralja (2003). U njima se prikazuje sve što bi filmovi ovog žanra trebalo da poseduju: epske scene borbe, ljubavnu priču, dobre i zle likove, pa čak i scenu u kojoj jedina žena na ratištu ubija gotovo neuništivog gospodara. Filmovi su dostigli rekordnu bioskopsku zaradu, kao i veliki broj obožavalaca.

Hobit

Nije samo Gospodar prstenova ekranizovano Tolkinovo delo – tu je i Hobit. Uspešnost filmske adaptacije koju čine tri filma (Neočekivano putovanje, Šmaugova pustošenja i Bitka pet armija) obrnuto je proporcionalna veličini njenih glavnih junaka. Ovi filmovi su za sve ljubitelje fantastike prava poslastica. Svi ljubitelji Gospodara prstenova su se obradovali povratku stare ekipe, kao i nekim sasvim novim likovima. 

Hari Poter

Prva osoba koja je zaradila milijardu dolara od prodaje knjiga je Džoan Rouling, a za njen uspeh zaslužan je tzv. dečak koji je preživeo. Reč je o mladom čarobnjaku (Hariju Poteru) koga u filmskoj adaptaciji igra Danijel Redklif i njegovim avanturama u kojima ga redovno prate Ema Votson (Hermiona) i Rupert Grint (Ron). Serijal filmova o magičnom svetu iz Džoanine mašte neizostavan je deo života svih mališana, a želja svakog od njih za pismom iz Hogvortsa je neminovna.

Harry Potter (outnow.ch)
Harry Potter (outnow.ch)

Igra prestola

Serija zasnovana na poznatom serijalu knjiga Pesma leda i vatre je verovatno najpopularnija serija ikad. Ovim delom,pisac Džordž R.R. Martin pomerio je sve granice, a najvažnije karakteristike su nemilosrdno ubijanje glavnih likova, nasilje i brutalne sceneIgra prestola poznata je i po tome što izaziva žustre rasprave o razlikama između knjiga i serije (mada se većina slaže da se i jednom i drugom treba posvetiti). 

Brojni poštovaoci traće slobodno vreme nagađajući kakav će biti završetak ovog dela, ali sam pisac rekao je da će otkriti scenaristima kako se serijal završava samo „u slučaju da umre”.

Igre gladi

Jedna od najuticajnijih žena (prema magazinu Time) napisala je trilogiju čija je filmska adaptacija doživela neverovatan uspeh. Reč je o Suzan Kolins i njenim Igrama gladi. Glavnu ulogu u ovim filmovima igra Dženifer Lorens, trenutno najplaćenija holivudska glumica. Ovaj naučnofantastični roman govori o preživljavanju u sredini u kojoj se nikom ne dopušta da živi. Ovi filmovi o postapokaliptičnoj slici budućnosti postigli su veliki uspeh kod publike i kritičara.


Izvor: Portal mladi