Može li neuredan sto zapravo da bude dobra stvar?

Foto: Parade

Prevela: Sonja Arsenović

Hajde prvo svi da priznamo da su nam stolovi nekad zatrpani papirima i raznoraznim džidžbidžama – i da je stvarno teško održavati ih urednim. U redu, uf. Dobar je osećaj prihvatiti tu istinu. Pazi sad, ispada da postoji savršeno prihvatljiv naučni razlog zašto nered postoji!

Studija psihologa Kejtlin Von, objavljena u časopisu Psihologija kao nauka (Psychological Science), ukazuje na to da „neuredno okruženje može dovesti do zaista vrednih ishoda“. Bez zezanja.

Do ovog otkrića su došli sprovodeći oglede u kojima su učesnici popunjavali upitnike – neki u „čistim i urednim kancelarijama“, a neki u „aljkavim – sa razbacanim papirima, i kancelarijskim materijalom nagomilanim tu i tamo.“

-preduzetnistvo.gif

Ispostavilo se da su ljudi sa urednim stolovima radili ono što se od njih očekivalo: kad su mogli, donirali su više novca dobrotvornim organizacijama, a na izlasku su za užinu birali jabuku umesto slatkiša (odnosno, pravili su „dobar“ izbor). U redu, ništa iznenađujuće u tome.

Ali, u drugom ogledu od ispitanika je traženo da smislie novi način upotrebe ping pong loptica (strava izazov!), i premda su oni sa neurednim stolovima došli do istog broja ideja, žiri je te ideje „ocenio kao zanimljivije i kreativnije“.

Prema Von, „Izgleda da neuredno okruženje podstiče na oslobađanje od tradicije, što može da dovede do svežih uvida“. Nasuprot tome, „Uredna okruženja ohrabruju konvencionalnost i igranje na sigurno“.

Dakle, u suštini, ako ti je sto pomalo neuredan - u redu je. Verovatno samo pripremaš prostor za prizivanje svojih kreativnih ideja! Naravno, postoji i jasna prednost u obavljanju stvari na sigurniji, ugodniji način.

Šta god tebi najviše odgovara!


Izvor: Hellogiggles

Sonja voli film, Prusta i palačinke, ne nužno tim redom.