8 razloga za život u selu

Foto: Marija Prole

Svi smo više ili manje rastrzani između života u selu i gradu. Posao je uglavnom u gradu, a rodbina i neki miran način života su u selu. Nije bitno kakav izbor napravimo, ali važno je šta u sebi nosimo. Neka moja misao je da gde god da živiš – prilagodi se, prihvati i voli!

Zapitala sam se zašto bih pristala na život u selu i evo mojih razloga.

1. Zato što nesebično volim svoju mačku

Volela bih da moja mačka ne bude zarobljena u stanu od 50m2, već da živi sa svojim „mačijim“ pravom da slobodno ide gde želi i da mi se uvek vrati. Tako ne verujem da bi se zamenila ni sa nekim Macanom iz velelepne dedinjske vile.

Copy_of_12079963_10207824222391965_3121145978355.jpg
Foto: Marija Prole

2. Zato što nema prosjačenja na ulici

Postoji jedna stvar koja u selima gotovo da ne postoji, a to su deca koja prose. Ništa surovije ne postoji od mališana kojima je pravo na detinjstvo zauvek izgubljeno. Seoska deca imaju čak i tu sreću da ne viđaju svoje vršnjake u prljavoj odeći kako mole za milost, dobrotu i pogled odraslih koji žure i prolaze nezainteresovano.

3. Zato što želim da znam čime se hranim

Koliko je domaća hrana lepša, ukusnija, sočnija, zdravija i svežija potvrđuju svi oni studenti koji u svojim velegradskim i iznajmljenim stanovima podgrejavaju maminu sarmu i druga jela. Upravo ti studenti vikendom čekaju torbe sa hranom iz svih krajeva Srbije. To su one torbe čiji teret ne osećate jer znate da radost nosite i da neko misli na vas.

4. Zato što miriše!

Na selu sva četiri godišnja doba bukvalno nose svoje mirise sa sobom.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

5. Zato što komšije ne pozivaju komunalnu policiju

Žurka može da traje i do šest sati ujutru i ne postoji verovatnoća da će policija pokucati na vrata i zamoliti da prekinete. Na selu niko nikom ne smeta jer svi imaju svoj prostor koji ne ugrožava tuđi prostor. Da, to znači da ne možete čuti komšiju kako vodi ljubav sa svojom ženom. Postoji intima.

6. Zato što deca odrastaju slobodnije

Neophodno je da deca u svom ranom detinjstvu osećaju slobodu svakodnevno. Lepo je kada mogu da se sankaju sa drugarima, da se penju po drveću, da se voze biciklima i da ne budu ograničeni kojekakvim stazama i ujednačenim parkovima. Zdravije je da u školu idu peške umesto prevozom i sa svakakvim svetom u njemu.

998807_10202515162428784_988319179_n.jpg
Foto: Marija Prole Vinograd u Milivi, šumadijskom selu.

7. Zato što mir i tišina caruju

Nema bučnog prevoza i ne može se noću čuti jeziv zvuk kola Hitne pomoći ili policije. Na selu se spava mirnije jer je bezbednije nego u gradu gde su ubistva, obijanje stanova i saobraćajne nesreće postali uobičajeni dnevni događaji. To je jedna tona nepotrebnog stresa manje.

8. Zato što osećam dodir prirode

Na primer, iako ispred svake kuće ima mesta za parking, tu su i drveće, cveće, opalo lišće, travnjaci.

Inače, znate li priču o Anteju, Posejdonovom sinu? Ovaj div ogromnu snagu poseduje samo kada je u dodiru sa zemljom, te ga tako niko nije mogao pobediti. Herakle je uspeo da ga zadavi tek kada ga je podigao uvis i odvojio od zemlje.

Gordana Bušin

Pročitajte i:

Stvari zbog kojih volim Beograd
12 razloga zbog kojih se ponosim Vršcem
Deset gradova za božićnu posetu bili su…