Mister Bin se žali da ga ne shvataju ozbiljno...
Free Stock Photos

Tumačeći lik trapavog Mistera Bina, a zatim i brojne generacije porodice Crna Guja, Atkinson je postao jedan od najpopularnijih britanskih komičara. Ipak, iako mu je dar da nasmeje ljude doneo veliki uspeh kod publike, kaže da kolege ne shvataju ozbiljno ni njega, a ni njegov rad.

Atkinson (61) preuzeo je mantil, šešir i lulu inspektora Žila Megrea u produkciji televizijske kuće ITV. Kaže da drugi glumci često smatraju da je komedija samo „obično zavitlavanje za platu“, ali tvrdi da ulogu slavnog detektiva ne vidi kao pokušaj da stekne umetnički kredibilitet. „Ne želim da ljudi misle da ozbiljne uloge služe tome da se stekne nekakvo priznanje, koje ne može da se dobije za komične uloge”.

„Čini mi se da je vrlo čudno to što umetnički svet i dalje cinično gleda na vrednost komedije, kao da je komedija obično zavitlavanje za platu. Nasuprot tome, čim odigrate jednu dramsku ulogu, svi kažu ‘Aha, sad si pravi glumac, sada tvoj rad ima značaj i smisao’.

Mister Bin je u svojim najboljim danima privukao skoro 19 miliona gledalaca, dok je Crna Guja postao tako važan deo nacionalnog identiteta da je film o njemu prikazan u Milenijumskoj kupoli povodom Nove godine 2000. Ipak, izgleda da sve to nije dovoljno da zasluži divljenje Atkinsovih kolega glumaca. „Oni veruju da umetnosti niko ne sme da se smeje i da od nje ništa ne može da se zaradi, što je stav sa kojim se ne slažem“.

"Umetnički svet i dalje cinično gleda na vrednost komedije."

Ove godine, Atkinson preuzima nešto ozbiljniju i mračniju ulogu inspektora Megrea u dve televizijske avanture. Prvo će se prikazati epizoda „Megre postavlja zamku“, u kojoj je detektiv umalo izbačen sa slučaja jer nije uspeo da uhvati ubicu koji preti ženama na Monmartru. Druga epizoda je „Megreov mrtvac“, koja govori o nizu ubistava u gangsterskim obračunima.


Premda je inspektor Megre odavno miljenik čitalaca i gledalaca, Atkinson nije gledao TV seriju iz šezdesetih jer, kako kaže, „nismo imali televizor u kući sve dok nisam napunio 14 godina. Tako da nisam mnogo gledao televiziju.“


Za Atkinsona će biti izazov da iznese sopstvenu interpretaciju zato što je ovaj lik toliko sveden i diskretan u odnosu na njegove uobičajane uloge. „Nije ovo Henri Peti. Zato mi je ovaj posao vrlo težak. Navikao sam da iz svake reči izvučem sve što mogu, bilo da donosi komičnu ili dramsku vrednost“.


U ulozi detektiva, ne samo što je nosio lulu sa sobom, već je pušio pravi duvan – navodno iz „praktičnih“ razloga – ali, kao ljubitelj automobila, nije uspeo da ubedi producente da puste inspektora Megrea da sâm vozi automobil, umesto da koristi gradski prevoz ili da ga vozi šofer. Čak je i u životu morao da se odrekne vožnje zbog osiguranja, te nije smeo da učestvuje u trci Gudvud.

Izvor: Daily Mail