Mesta koja su inspirisala Diznijeve crtaće
FreeImages

1. Dvorac u „Uspavanoj lepotici“ (The Sleeping Beauty, 1959)

Veličanstveni ružičasti dvorac, koji ugošćava posetioce Diznilend parkova iz čitavog sveta, inspirisan je bavarskim dvorcem Nojšvaštajn koji je izgrađen 1886. godine u čast kralja Ludviga II u jednom krajoliku koji je zaista kao iz bajke.

Skyline
Skyline

2. Selo iz „Lepotice i zveri“ (The Beauty and the Beast, 1991)

Rikvir (Riquewihr) je jedno malo francusko mesto u regiji Alsasija koje su Diznijevi ilustratori iskoristili kao inspiraciju za stvaranje Belinog malog sela.

Viaggi News
Viaggi News

3. Sultanova palata iz „Aladina“ (Aladdin, 1992)

Jedno od sedam novih svetskih čuda, Tadž Mahal, spomenik u Agri (Indija) izgradio je 1648. godine mogulski car Šah Džahan kao spomen za svoju treću ženu, Mumtaz Mahal. Poslužio je kao inspiracija za crtanje Sultanove palate u fiktivnom gradu Agrabah u crtanom filmu „Aladin“.

Unesco
Unesco

4. Vodopad Raj iz filma „Do neba“ (Up, 2009)

Sa visinom od 979 m i slobodnim padom od 897 m, Anđeoski vodopad u Venecueli je najviši neprekinuti vodopad na svetu. Pada niz litice planine Aujantepui, na maloj reci Čarun, u Nacionalnom parku Kanajma. Čak do tamo je putovala ekipa koja je kreirala animirani film „Do neba“ kako bi uobličila Vodopad Raj u crtanom filmu.

For HD Wallpapers
For HD Wallpapers

5. Kraljevska stena (The Lion King, 1994)

Stvaraoci animiranog filma „Kralj lav“ putovali su u Keniju kako bi se inspirisali za stvaranje pejzaže u ovom crtanom filmu. Jedan od režisera, Rodžer Alen rekao je da postoje neki elementi koji su preuzeti iz okruga Samburu, ali da su dodavali razne druge izvore da bi stvorili Kraljevsku stenu.

BuzzFeed
BuzzFeed

6. Ulice Pinokijevog gradića (Pinocchio, 1940)

Iako originalna priča i crtani vode poreklo iz Italije, Pinokijev gradić je inspirisan nemačkim gradom Rotenburg u Bavarskoj, koji je takođe podloga za druge filmove, zahvaljujući svojoj očuvanoj istoriji.

FreeImages
FreeImages

7. Kraljevska palata (Tangled, 2010)

Umetnički direktor Diznija, Loren Bern-Mimu priznaje da ga je stenovito ostrvo Mon Sen Mišel u Normandiji (Francuska) inspirisalo da stvori svet u crtanom filmu „Zlatokosa i razbojnik“. Zamak na vrhu brda – jednostavno savršeno!

Sole Azur
Sole Azur

8. „Atlantida: Izgubljeno kraljevstvo“ (Atlantis: The Lost Empire, 2001)

Za Atlantidu, Diznijevi umetnici tražili su inspiraciju u arhitekturi Maja, neobičnim oblicima i antičkim građevinama iz celog sveta, a na kraju su stigli do Jugoistočne Azije. Jedno od mesta koja su poslužila kao uzor je Angkor Vat – kompleks hramova u Kambodži u blizini grada Sijem Reap, a na oko 240 km severno od glavnog grada Pnom Pena. Ova filmska Atlantida je skup raznih arhitektonskih stilova iz celog sveta.

The Telegraph
The Telegraph

9. „Carevo novo odelo“ (The Emperior's New Groove, 2000)

Carstvo Kusko u Carevom novom odelu je inspirisano ruševinama Maču Pikčua, drevnog grada koji je sagradio narod Inka u 15. veku u peruanskoj regiji Kusko. Ime cara, Kusko, još jedna je asocijacija na Peru.

Machu Picchu
Machu Picchu

10. Katedrala Notr Dam (The Hunchback of Notre Dame, 1996)

Zapravo, ovde nije reč o inspiraciji već o kopiji, budući da se radnja priče o Kvazimodu, zvonaru Bogorodičine crkve, odvija u ovoj katedrali u Parizu. Zbog toga su Diznijevi animatori verno oživeli ovu priču Viktora Igoa, iz 1831. godine.

Pelerinaje Mariane
Pelerinaje Mariane

IZVOR: Cooking Ideas