Kurt Kobejn: Vođa rok generacije!

Foto: Kurt Cobain

Pogodio ga razvod roditelja

Kurt Kobejn je najranije detinjstvo proveo bezbrižno. Njegova tetka je govorila da je kao dvogodišnjak počeo da pevuši pesme Bitlsa. Međutim, u njegovoj kući uskoro kreću nesuglasice između roditelja, koje su kulminirale razvodom 1974. godine, a koji je i njemu i njegovoj sestri teško pao. Tako su se otvorile životne rane kojih se sećao i osamnaest godina kasnije.

„Sećam se da sam osećao stid, bilo mi je neprijatno i ispred roditelja. Nisam mogao da budem sa svojim prijateljima u školi, jer sam očajno želeo da imam onu klasičnu, tipičnu porodicu, sa ocem i majkom. Želeo sam sigurnost koju mi oni više nisu pružali - što dugo nisam mogao da im oprostim", izjavio je on u jednom intervjuu.

_event_management.gif

Sa sedam godina on je želeo da bude kaskader, pa je skakao sa krova kuće na jastuke u vrtu. Tada mu je dijagnostikovan i mentalni poremećaj u razvoju, hiperaktivnost sa promenama raspoloženja. Tada je počeo da uzima lek Ritalin, koji mnogi krive za Kurtovo duševno stanje i posledice.

Kurt2.jpg

Foto: Kurt Cobain

Za Kurta su govorili da je u tom tinejdzerskom dobu bio buntovnik bez razloga, ali on je imao vrlo jasne razloge da postane buntovan. Morao je često da se seli od oca do majke, a njegovi roditelji su više pažnje posvećivali novim porodicama nego njemu i sestri, što je njega posebno pogodilo. Njegova buntovnost ogleda se u crtanju, pank nastupima u Sijetlu, druženju sa grupom Melvins, kao i čitanju Beketa, Bukovskog i mnogih drugih koji su u književnosti ostavili i buntovan trag, kao i trag ravnodušnosti prema svetu.

Nije završio srednju školu, a nije želeo ni da se zaposli, pa ga je majka izbacila iz stana. Neko vreme spavao je pod mostom na reci Viška, to je opisao u pesmi Something in the ways, sa najuspešnijeg albuma Nevermind. U srednjoj školi je pokušavao da osnuje i bend, jer je odlično svirao gitaru, ali je imao netalentovane drugove.

To se menja kasnije, kada upozna Krisa Novoselića i sa njim osniva rok grupu Nirvana, koja ubrzo postaje vodeća na top listama. Drugi album „Nevermind“ prodat je u 10 miliona primera. Neizbežno su rasli sve do visina rok neba slavnih do onog trenutka kada u njegov život nije ušetala pank pevačica Kortni Lav.

Stravicna_faca.jpg

Foto: mashable.com

„Grašak“ važniji od Nirvane

Na putu do neba slavnih rokerskih zvezda, Kurt sreće pank pevačicu Kortni Lav i u nju se zaljubljuje. Oni ubrzo počinju zajednički život i dobijaju dete Frensis Bin Kobejn, kojoj je otac dao ime Bin, što u prevodu znači „grašak“, jer ga je na grašak podsetio plod na ultrazvuku. Polako, Kurt shvata da je porodica značajnija od benda, kako je u tom periodu i rekao: „Ne mogu da verujem koliko sam sada kao otac, srećniji, ponekad čak i zaboravim na muziku i činjenicu da sam deo benda. Znam da zvučim patetično, ali svega bih se odrekao da budem sa ćerkicom i suprugom".

Kurt3.jpg

Foto: Kurt Cobain

Ta sreća nije dugo trajala, početak devedesetih u Kobejnovom životu obeležile su stalne svađe sa Kortni, uzimanje heroina, problemi sa socijalnim radnicima oko deteta, nekoliko pokušaja samoubistva, a kod publike nikada nije bio popularniji. Mnogi kažu, da nije bio srećan, nije mogao da se nosi sa tolikom slavom, a ubio se 1994. godine. Međutim, njegova smrt i danas mnogima nije jasna.

O sećanjima i ubistvu

Iako je prošlo više od dve decenije od samoubistva i zatvaranja istrage Kobejnovog slučaja, mnogi i danas tvrde da je Kobejna ubila njegova supruga Kortni.

mesto_nesrece.jpg

Foto: www.spin.com

Za to nema dokaza, jedino teorija zavere koja je dobro iskorišćena i u nekoliko dokumentarnih filmova o Kobejnu. Za prijatelja Dejva Grola, on nikada nije bio neko ko bi naudio drugom. „Živeti sa Kurtom bilo je smešno. On se izolovao od ljudi emocionalno na mnogo načina. Ipak, imao je nežnu narav. Nikada nikome nije namerno pravio probleme", rekao je Dejv tada.

Iako prijatelji imaju pozitivno mišljenje o njemu bez obzira na sve, njegova ćerka Frensis nije mogla da mu oprosti što je na takav način ostavio porodicu. Bez obzira na to što je njegova muzika inspirisala druge, ona je ne sluša.

Svojim stilom drvoseče sa pocepanim farmerkama, plavom kosom i očima, neverovatnim glasom plenio je orginalnošću i podsećao je na anđela, nebu je i pripadao, a i sam je to znao. Sunce je zašlo, ali ja i dalje imam svetlost govorio je on, a tako se i vladao.

Izvori: story.rs , www.srbijadanas.com , www.atvbl.com

Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!

Pročitajte i:

Nemanja D: Okovani satima u Obećanom svemiru
Bog metala:Rob Halford
Niče za početnike:Ovo su glavni zaključci