Kuda idu Izgubljeni slučajevi?

FOTO: Darkwood

Živimo brzo, hranimo se retko, gubimo živce, gubimo sebe, pa nije ni čudo što tu i tamo izgubimo i poneki slučaj. Sigurno ste nekad u prolazu zapazili nešto što ste želeli da zapamtite, zapišete, nacrtate. Ipak, kako to obično biva, neka briga vam je pošla u susret i nastavila da korača s vama dok utisak nije sasvim iščezao iz vaše glave.

Ne brinite, vaši su slučajevi pronađeni i udomljeni.

Ivica Stevanović nam je omogućio da se ponovo sretnemo sa gnusobno-predivnim spodobama. Okupio ih je, združio i dao im korice nad glavom.

Neki od njih će vam prirasti za srce, neke ćete obožavati, neki će vas izluđivati, ali nijedno od bića s kojima se sretnete na ovim stranicama jedinstvene zb(i)rke kakvi su Izgubljeni slučajevi neće vas naterati da odustanete od čitanja. Štaviše, nateraće vas da im se vratite više puta, da ih posetite kao stare poznanike.
Ova neobična strip-knjiga, pored brojnih ilustracija, nudi vam i probrane novinske članke (neki bi rekli da su oni delo grafičkog izgrednika Stevanovića, ali uveravam vas da su apsolutno istiniti, kao i sve drugo što novine objavljuju), a i izbor iz Kriptozoološkog tajnog zbornika.

2qlfuj5.jpg

FOTO Darkwood

Svoj doprinos dali su i gostujući autori: Zoran Penevski, Dejan Ognjanović i Marko Šelić, i to onako kako najbolje umeju — vešto baratajući rečima.

Ukoliko ste se ranije susreli s radom Ivice Stevanovića, znate da briljira. Njegova stvorenja na prvi pogled deluju kao stanovnici mračnijih ćoškova uma, ali kad im se posvetite i date im priliku da prozbore za sebe i o sebi, shvatite da su zapravo draga i neisfolirana. Autor je slučajeve koji su već samom svojom pojavom posebni i upečatljivi učinio još posebnijim i upečatljivijim dozvolivši im da nam se predstave nizom skečeva; na momente su crteži toliko živi da se osećate ne više kao čitalačka, već kao pozorišna publika.

jfap6p.jpg

FOTO: Darkwood

Ivičin stil možda nije ono što očekujete da vidite u jednom stripu, ali je baš zbog toga još primamljiviji. Autor uspeva da uklopi vizuru i skripturu tako da, kad ih jednom doživite kao celinu, ne razmišljate o njima kao o zasebnim delovima.

Ako ste spremni za suočavanje sa malo drugačijom grafičkom estetikom, ako ste spremni da istražujete i upoznajete neke nove oblike, neke nove imaginarne svetlo-mračne drugare, bićete nagrađeni očaravajućim i upečatljivim radovima Ivice Stevanovića.

Što se mene tiče, Izgubljeni slučajevi su trajno udomljeni. Upoznam ih tu i tamo sa nekim novim ljudima, dozvolim im da procunjaju od druga do druga, ali uvek se radujem njihovom povratku kući. Pronađite i vi svoje i ne dajte im da se ponovo izgube.

_veb_novinarstvo.gif


Miss Jay No je feministkinja zarobljena u mozgu kamiondžije. Pričalica i entuzijast. Kad poraste, biće dete.