Konačno jedan upravljač za sve uređaje

FOTO: SevenHugs

Smart Remote je daljinski upravljač koji se prilagođava uređaju u koji ga uperimo. Priznajmo, industrija još uvek nije uspela da stvori nijedan uređaj toliko prost i neophodan kao što je univerzalni daljinski upravljač. Ovaj mali bežični uređaj koji dobijamo uz televizor ili plejer bilo koje vrste, obično remeti udobnost na fotelji. Ta površina sa puno dugmića nas na prvi pogled plaši, ali na kraju koristimo samo dugmiće za podešavanje zvuka i menjanje kanala.

Kompanija Apple je pokušala to da učini sa upravljačem za Apple TV ubacujući jednu površinu koja reaguje na dodir i predstavlja napredak proizvoda koji izgleda da je zarobljen u vremenu. Međutim, Kupertinov daljinski upravljač nije rešio problem potrebe posebnog daljinskog upravljača koji bi se mogao upotrebiti za svaki kućni uređaj. Ipak, čini se da će se ovo zauvek promeniti zahvaljujući Smart Remote-u, daljinskom upravljaču koji bi mogao promeniti tržiste.

Firma koja se posebno bavi automatizacijom, SevenHugs, je odlučila da konačno reši problem daljinskih upravljača odgovarajući na nekoliko jednostavnih pitanja. Zašto je uvek tako nepraktičan? Zašto mora da postoji poseban daljinski upravljač za svaki uređaj? Da li može da postoji jedinstveni uređaj koji će upravljati svime i koji će svaki korisnik, bez obzira na to da li je stručan, moći da koristi?

img-controls-dancing-2.png

FOTO: SevenHugs

Istina je da samo treba pogledati daljinski upravljač za naš televizor da bi se uvidelo poreklo svih problema kod ovog uređaja. Sadrži veliki broj dugmića i boja pa čovek ne zna šta prvo da pritisne. Ova firma je počela tako što je osmislila kompaktan uređaj koji bez problema staje u ljudsku šaku. Čak je i hardver sličan onom upravljaču kod Apple-a, ali ovo što je izneo SevenHugs ide dosta dalje.

Smart Remote je zaista upravljač koji se adaptarira uređaju u koji ga uperimo, tačnije zna položaj uređaja u prostoriji i pravac na osnovu kog isti pronalazi. Kod ovog uređaja je odlično to što je, nakon jednostavnog procesa konfiguracije, dovoljno da samo uperite uređaj u televizor da bi se na površini koja reaguje na dodir pojavili dugmići specifični za ovaj uređaj. Ako nakon toga uperite upravljač na klima uređaj, ponoviće se isto ono od ranije i pojaviće se meni sa dugmićima koji odgovara tom uređaju i to se isto odnosi na praktično sve uređaje koje imamo u našem domu (podržava više od 25.000 uređaja).

smartremote2.jpg

FOTO: Cool material

Ali ovo nije kraj prednosti koje nam ovaj daljinski upravljač donosi. Ako isti uperimo na prozor, moći ćemo da ga podesimo tako da nam on prikaže vremensku prognozu ili ukoliko ga uperimo u vrata može da nam pozove taksi. Ova firma je, u stvari, stvorila daljinski koji će biti glavni za sve uređaje u kući a da pritom obavlja sve funkcije kao i naš telefon i njegove aplikacije, samo što u ovom slučaju ne morate da pokrećete aplikaciju već samo da rukom uperite i pritisnete odgovarajuće dugme.

Na svetskom sajmu elektronike u Las Vegasu, Consumer Electronic Show, ovaj daljinski upravljač je nagrađen kao najinovativniji izum u kategoriji Smart Home. Kako stoje stvari, niko ne sumnja u uspeh ovog proizvoda koji će, ako se ništa ne ispreči, biti pušten u prodaju juna ove godine i koštaće 299 dolara. Velika cena za daljinski upravljač? Ili je možda pravo pitanje: da li je ovo zaista samo jedan uređaj?


IZVOR: El Pais