Komunicirajte bez signala i interneta

FOTO: TinyPic

Dakle, pokušavate sa WhatsApp-om. „Gde ste?“, kucate na aplikaciji za besplatne poruke, ali ne uspevate da pošaljete poruku. Kada pokušate da pozovete, ne uspevate. Mreža je preopterećena. Šta da uradite onda da biste stupili u kontakt sa prijateljima? Ne očajavajte, ove četiri mogućnosti će vam skratiti muke.

SMS

Možete da pokušate da pošaljete standardnu tekstualnu poruku, to jest SMS. Čak i ako nemate pristup internetu, može biti da imate GMS mrežu, globalni sistem za mobilnu komunikaciju (sa engleskog Global System for Mobile communications).

Poruke obično nisu skupe i, iako nisu najbolje rešenje za dužu komunikaciju, korisne su kada treba hitno da stupite u kontakt sa nekim. Najpoznatije su Android i Hangouts aplikacija za poruke, ali postoje i mnoge druge opcije na Google Play-u, kao što je Textra.

Na tom polju, kompanija Navenetvorks (Navenetworks) razvila je servis PošaljiSMS. Pomoću njega primalac može da primi poruku iako nema pristup internetu. Jedini uslov je da i pošiljalac i primalac na svom pametnom telefonu imaju instaliranu aplikaciju PošaljiSMS i da pošiljalac ima pristup internetu preko vajrlesa (wifi) ili podataka (data).

Image and video hosting by TinyPic

FOTO: TinyPic

Firechat

Već je korišćena tokom protesta u Iranu i Tajvanu, ali ova aplikacija američke kompanije Oupen Garden (Open Garden) je postala poznata na prodemokratskim demonstracijama u Hong Kongu prošle godine. U septembru je za samo 24 časa 100 hiljada ljudi preuzelo aplikaciju u toj posebnoj administrativnoj regiji Kine. U njoj su našli način da komuniciraju kada je Instagram u Kini bio blokiran i kada je mnogo više poruka nego obično bilo cenzurisano na kineskom mikroblog sajtu Sina Veibo (Sina Weibo), koji je sličan Tviteru (Twitter).

Firechat im je omogućio da komuniciraju jedni sa drugima čak i bez signala i interneta. Aplikacija funkcioniše zahvaljujući drugim mobilnim uređajima koji su povezani sa bežičnom mrežom i koji deluju kao pristupne tačke za uređaje koji nisu povezani. Nakon instaliranja aplikacije na njih, oni se međusobno povezuju preko ugrađene bežične antene, što omogućava da se poruke lančano prenose, skačući sa jednog na drugog korisnika u blizini.

_event_management.gif

MeshMe

Ova aplikacija koristi istu tehnologiju kao i Firechat, i takođe služi ne samo za komunikaciju prilikom demonstracija ili kada postoji cenzura u društvenim mrežama, već je isto tako korisna na festivalima i drugim događajima prilikom kojih su uobičajene mreže preopterećene, kao i na planinama ili drugim mestima sa malo ili nimalo dometa.

MeshMe vam omogućava da komunicirate sa drugim korisnicima kada je vaš pametni telefon u režimu letenja, pod uslovom da održite vajrles i bluetooth vezu.

Svaki mobilni telefon na kojem je instalirana aplikacija funkcioniše kao ruter, i prenosi informaciju na drugi uređaj na najefikasniji način u datom trenutku. Međutim, vlasnici čiji se telefoni koriste kao pristupne tačke ne mogu da pročitaju poruku, osim ako nije upućena njima.

Prema kompaniji, jedan Ajfon 6 (iPhone 6) sa MeshMe aplikacijom bi trebalo da može da prenosi podatke na udaljenosti između 20 i 30 metara koristeći vajrles signal, i između 10 i 15 metara koristeći bluetooth.

Image and video hosting by TinyPic

FOTO: TinyPic

goTenna

Ova opcija nije aplikacija koju možete preuzeti na svoj telefon, već dodatak za mobilne telefone koji funkcioniše kao antena. To je proizvod istoimene njujorške start-up kompanije, uređaj veličine džepa sa kaišićem kako bi mogao da se priveže za ranac ili za kaiš. goTenna omogućava komunikaciju, pod uslovom da korisnici poseduju dodatak. Stvara radio mrežu niske frekvencije za iOS i Android.

Ne može se očekivati komunikacija izvanredne širine, ali direktorka kompanije, Daniela Perdomo, tvrdi da se na otvorenom prostoru mogu slati poruke i na udaljenost od 80 metara.

Image and video hosting by TinyPic

FOTO: TinyPic

Sve komunikacije su kodirane i mogu računati na stalni sistem prosleđivanja, kako bi se osiguralo da je poruka stigla do primaoca.

Bilo da se odlučite za ovaj dodatak ili za bilo koju od prethodno pomenutih aplikacija, to će biti efikasniji način da stupite u kontakt sa svojim prijateljima od čekanja na izlazu sa koncerta, sve dok se mesto ne isprazni.

IZVOR: BBC