Koliko vredi pismo sa Titanika?
Pixabay.com

Aukcionar Endrju Aldridž je izdvojio 126 hiljada funti (što je približno 166 hiljada dolara) za pismo koje je „preživelo“ najpoznatiji brodolom. Na istoj aukciji su za 76 hiljada funti prodati gvozdeni ključevi.


Autor pisma je Aleksandar Oskar Hoverson, koji je radio kao trgovac u Minesoti. Na brodu je bio putnik prve klase, zajedno sa svojom suprugom Meri Alis, koja je preživela potapanje Titanika, zahvaljujući kojoj se pismo i pojavilo u prodaji.

Pixabay
Pixabay

Pismo je bilo za Hoversonovu majku. Pored oduševljenja hranom i muzikom, on pominje i Džona Jakoba Astora. Džon Jakob Astor je bio jedan od najbogatijih ljudi na svetu tog vremena. Trgovac prenosi utiske kako pomenuti bogataš izgleda kao i svaki drugi čovek, samo što ima milione, i da često sedi na palubi sa ostalima.

„Ako prođe sve kako treba“, napisao je Holverson dan pre smrti, „stići ćemo u Njujork u sredu pre podne“.

Titanik je bio najveći putnički brod tog doba, koristio je najsavremeniju tehniku tog doba i verovalo se da je nepotopljiv. Dana 14. 4. 1912. godine, brod je udario u ledeni breg i život je izgubilo više od 1 517 osoba. Tačan broj ostaje nepoznat, zato što su spiskovi članova posade i putnika izgubljeni. Pretpostavlja se da je ovo najveća pomorska katastrofa koja se desila u mirnodopskim okolnostima.

Pixabay
Pixabay

Ovo je jedan od poslednjih pronađenih predmeta sa Titanika, a pobednik aukcije naglašava kako ne prolazi interesovanje za predmete, putnike i posadu broda. Da li je ovo realna vrednost pronađenog pisma, ili, sa druge stane, način da se zaradi od tuđe želje za prestižnim predmetima, procenite sami.

Izvor: B92