Koje su prednosti i mane vegetarijanske ishrane?

FOTO: Cure Joy

Prevela: Sara Mandić

Vegetarijanska ishrana je u današnje vreme postala veoma popularna širom sveta. Preferira je dosta ljudi iz različitih zemalja i tvrdi se da predstavlja ključ za zdrav život. Takođe, neke ogranizacije koje se bore za životinjska prava su strogo protiv toga da jedu meso, ribu ili živinu. Vegetarijanska ishrana se obično sastoji od integralnih žitarica, povrća i voća. Oni su, bez sumnje, dobri za zdravlje, ali da li ste se ikada zapitali da li je vegetarijanska ishrana potpuna? Može li da ispuni sve nutritivne potrebe tela? Pa, svakako postoje prednosti i mane vegetarijanske ishrane. Koje su to? Hajde da saznamo!

Prednosti

Vegetarijanska ishrana uglavnom sadrži integralne žitarice, orahe, žitarice, semenke, pasulj, povrće i voće. Stoga je bogata vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom C. Povrće i voće obezbeđuju vitamine i minerale koji su neophodni za zdravo telo. Pasulj, tofu i semenke su dobri izvori proteina. Povrće se sastoji od biljnih hemikalija koje sprečavaju neke hronične bolesti. Zeleno lisnato povrće je dobar izvor antioksidanata. Povrće i voće, takođe, obezbeđuju prirodan šećer, korisne enzime i mikroelemente.

EU%20GIF.gif

Ona sadrži malu količinu masti, holesterola i zasićene masti. Kao rezultat toga, smanjuje rizik od gojenja. To, zauzvrat, smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih problema koji su prouzrokovani gojaznošću. Vegetarijanska ishrana snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od raznih poremećaja, kao što su visok krvni pritisak, infarkt, srčane bolesti, dijabetes, reumatoidni artritis, osteoporoza, oboljenja bubrega, kamen u žuči i rak. Zbog ishrane bogate vlaknima, poboljšano je zdravlje digestivnog trakta. Vegetarijanizam vas štiti od određenih bolesti koje se prenose unošenjem mesa, kao što su ptičji grip, bolest ludih krava, crevni paraziti itd.

image.jpg

FOTO: Health Watch Center

Mane

Iako vegetarijanska ishrana pruža sve neophodne hranljive materije, postoje određeni sastojci koje možemo da dobijemo iz većih količina mesa i ribe. Vegetarijanska ishrana nema dovoljno proteina, kalcijuma, vitamina B12, gvožđa i cinka. Vitamin B12 se u obilnim količinama nalazi u proizvodima od soje, obogaćenim žitaricama i životinjskim proizvodima. Sojino mleko, mleko i drugi mlečni proizvodi predstavljaju bogat izvor vitamina D. Meso, piletina, riba i živina sadrže veću količinu gvožđa i cinka. Mleko, sir i jogurt su odlični izvori kalcijuma. Ove hranljive materije se ne nalaze u velikom broju u vegetarijanskoj ishrani. Meso je bogat izvor proteina i sadrži sve neophodne aminokiseline koje telo zahteva. Fosfor koji se nalazi u mesu se lakše apsorbuje od onog koji se nalazi u mahunarkama i žitaricama.

Vegetarijanska ishrana se ne preporučuje bodibilderima, budući da im je potrebna hrana koja je bogata proteinima, sa ciljem da povećaju mišićnu masu. Ishrana kojoj nedostaje dovoljno ugljenih hidrata i proteina može da dovede do anemije. Problemi sa crevima se obično mogu primetiti kod vegetarijanaca. Ako je vaša ishrana potpuno oslobođena masti, onda nije dobra, jer su određene količine holesterola i masti neophodne za razvoj nervnog sistema i normalno funkcionisanje organizma.

Iako u vegetarijanskoj ishrani postoje određene mane, ona definitivno pruža niz zdravstevnih prednosti. Ako isplanirate svoju ishranu kako treba, možete prevazići problem hranljivih nedostataka, i poboljšati svoju fizičku kondiciju i celokupno zdravlje. Na kraju krajeva, zdrava ishrana predstavlja ključ za zdrav život.

IZVOR: Buzzle

Sara uživa u čitanju dobrih krimi romana.