Klasični automobili švedskih „Amerikanaca“
Pixabay

Decenija 1950-ih godina poznata je kao decenija klasičnih automobila, uglađenih frizura i muzike koja kukove tera na pokrete kao nijedna do sad. Posleratni ekonomski polet podstakao je eksploziju pop kulture, i to ne samo u Americi. Kada je švedska omladina kroz seks, drogu i rokenrol uhvatila svetlucanje američkog poretka poželela je isto, čemu je doprinela i činjenica da mladi Amerikanci mogu posedovati sopstvene automobile.

Amerika 1950-ih, zamenjena je Amerikom 1960-ih, a zatim Amerikom '70-ih i '80-ih. Ipak, delovi Švedske ostali su iza. Ne kao Kuba, usled ekonomskih neprilika, nego sopstvenim izborom.

„Kultura je u zastoju i većina švedske omladine je i dalje obuzeta onim što najbolje opisuje subkulturu fokusiranu na '50-te i '60-te“, kaže Aksel Oberg, švedski fotograf, koji je sastavio seriju portreta, takozvanih „švedskih Amerikanaca“. Obergove slike, načinjene pri izvršavanju zadataka za Nacionalnu geografiju, nagradjene su drugim mestom na Međunarodnoj izložbi portreta (Pictures of the Year International's portrait division).

Prvog vikenda svakog jula, u švedskom gradu Vesterosu (Västerås), održava se skup, čiji organizatori tvrde da je to najveći svetski skup automobila američkog porekla. Ipak, ni u kom slučaju nisu svi u dobrom stanju. Neki od njih su drevne retkosti, dok su neki postali istrošeni delovi metala, minimalno održavani da postanu korisni za žurke, krstarenje i impresioniranje žena. Ovaj festival, u suštini, ne bi mogao biti nazvan nikako drugačije sem „parada“, lagano krivudanje automobila gradom, dok se njihovi vlasnici opijaju, druže i prave važni.

Nostalgija za ranijim, lakšim danima naginje više ka osobini seoskih zajednica, nego osobini prestonice Stokholma. Oberg priznaje da festivale auta viđa kroz isti objektiv nacionalizma koji klija širom sveta, što je u velikoj meri reakcija na globalizaciju, društvenie mreže i sudaranje kultura. „Ono što se vidi je ta nostalgična ideja istorije, kojom pokušava da se sačuva nešto što se, gledajući unazad, činilo tako dobro“, dodao je. Bilo da je dobro ili ne, čini se jedva bitnim. Ono što je svakako važno su automobili.


IZVOR: National Geographic