Keri Fišer, objektivizacija i zlatni bikini
Pixabay

Jedna od najistaknutijih fotografija Fišerove kao princeze Leje je ona u legendarnom zlatnom bikiniju, metalnom dvodelnom kupaćem kostimu koji je Leja bila primorana da nosi nakon što ju je zarobio i zatvorio superzlikovac nalik pužu po imenu Džaba Hat. Lancima je bila vezana za zlo stvorenje koje je od nje načinilo roba. Leja, članica Alijanse pobunjenika i super-žena, uspela je da se oslobodi okova i da udavi Hata njegovim lancem.

Seksualizovan prikaz princeze ratnice u metalnom bikiniju je slika koja se urezala u kolektivnu svest i pomogla je Fišerovoj da postane seks simbol naučne fantastike. Postoji čak i epizoda u seriji „Prijatelji“ u kojoj Ros pita Rejčel da odglumi taj deo sa bikinijem kako bi mu ispunila dečačku fantaziju što je ona i učinila, sa punđom i svim ostalim.

Sam zlatni bikini sadržao je složeni broj koji je bio zamotan oko Kerine nadlaktice i imao je isprepleten detalj zmije. Po mišljenju Fišerove, bio je prilično neudoban za nošenje. Ona je jednom rekla za kostim da je to ono „što će supermodeli na kraju nositi u sedmom krugu pakla“, po navodima medijske kompanije Movie Pilot.

„Morala sam da sedim pravo jer nisam smela da imam nabore sa strane, poput malih prevoja. Nikakvi nabori nisu bili dozvoljeni, pa sam morala da sedim veoma, veoma ukočeno”, rekla je za medijsku organizaciju NPR (National Public Radio). Međutim, ono što je bikini predstavljao je takođe bilo neprijatno: osvajanje i objektivizacija moćne žene i pokušaj da se ona učini bespomoćnom.

„Kada mi je reditelj Džordž Lukas pokazao kostim, mislila sam da se šali i to me je veoma unervozilo“, jednom je rekla za časopis People, dodajući da je bila skoro gola, što nije njen izbor stila. To nije bio njen izbor. Lukas je zapravo pomogao u dizajniranju metalnog odevnog predmeta, po navodima Movie Pilot-a. „Planirano je da prizor izazove pometnju u publici, prebacujući fokus sa lika Leje kao svadljivog lidera pobunjenika ka njenoj ženskoj privlačnosti“, objašnjava sajt.

Lukas je čak tražio od Fišerove da smrša kako bi mogla da nosi bikini, na osnovu njenih komentara za film „Povratak Džedaja“. „Mislim da mi je pokazao bikini kako bi me naterao da vežbam. Uspeo je“, našalila se, ali u stvarnosti, rečeno joj je da radi na zatezanju stomačnih mišića kako ne bi bilo nabora na njenoj koži kada sedne ispred Džaba.

7601379954_37329f3a31_b.jpg

Foto: Gage Skidmore Carrie Fisher via photopin (license)

Bučna feministkinja, Fišerova se izborila sa ponižavajućom scenom uprkos oklevanju. Na kraju krajeva, ona će se ipak osloboditi okova i ubiće svog mučitelja, što je slatka osveta. „Za utehu je to što ga ubijam i bilo je jako prijatno... presekla sam mu vrat tim lancem kojim sam ga ubila. Zaista sam uživala u tome jer sam mrzela što moram da nosim taj kostim i sedim uspravno i jedva sam čekala da ga ubijem“, rekla je za časopis People.

Ako bi ipak morala da učini sve ispočetka, Fišerova - koja je rekla da sebe nikada nije doživljavala kao seks simbol i nije bila zainteresovana da to ikada postane, možda bi ipak odlučila da ne nosi oskudnu odeću. U stvari, rekla je za časopis Interview da je njen savet mladoj glumici Dejzi Ridli, koja glumi u filmu „Ratovi zvezda: Buđenje sile“, da ne treba da se zadovolji samo time da postane seks simbol. Trebalo bi da se bori za svoju odeću. „Ne budi rob kao što sam ja bila“, rekla je.

I glumac Harison Ford se slaže. Po navodima Movie Pilot-a, kada su ga pitali da iznese svoje mišljenje o Lejinom bikiniju, on je odgovorio: „Nisam ni mislio da će biti u filmu. Ona je princeza. Šta ona dođavola radi šetajući unaokolo u bikiniju?“

Pa, gde je zloglasni bikini danas? U posedu anonimnog kupca, koji je kupio kostim na onlajn aukciji „Profili istorije“ u maju 2015. godine. Nepoznati kupac platio je impozantnih 96.000 dolara kako bi posedovao odeću iz veoma, veoma daleke galaksije. Ali to će biti poslednji put da se zarađuje na liku zarobljene princeze, jer su Dizni i Lukasfilm nedavno doneli odluku da prekinu proizvodnju robe porobljenje Leje.


Izvor: Yahoo