Kako su nastale pesme koje volimo?
Pexels

Grupa zanimljivog imena Alt-J, što predstavlja kompjutersku komandu za matematički simbol Delta, svojom pesmom Taro opisuju život Gerde Taro i njenog partnera Roberta Kapa. Bili su ratni fotoreporeteri i oboje su umrli radeći ono što vole u različitim decenijama XX veka. Pesma zapravo opisuje život, smrt kao i njihovo ponovno sastajanje u životu posle smrti.


Stih „Do not spray into eyes - I have sprayed you into my eyes" predstavlja Gerdino upozorenje upućeno njenom ljubavniku – nemoj se baviti ovim poslom jer je opasan, pokazavši to na svom primeru. Međutim, on to ignoriše znajući posledice i doživljava smrt na isti način. Kada se tome dodaju nežni zvuci pesme, može se doći do zaključka da je on pomiren sa svojom smrću jer to znači da će zapravo na kraju i biti sa njom i bavljenje ovim poslom je vredno toga.


Pesmu Strange Fruit je napisao učitelj Abel Mirpol, videvši užasan linč crnih muškaraca u Južnoj Americi sredinom XX veka. Sam tekst pesme je vrlo jednostavan, međutim poseduje neverovatnu snagu i navodi na razmišljanje čak i nakon slušanja. Mešanjem opisa pejzaža, mirisa cveća i voća sa jedne i slika krvi i brutalne smrti sa druge strane, Abel je uspeo da opiše rasizam u Americi i ostavi slušaoce zgrožene, ljute i šokirane bez reči.


Kada ju je prva Bili Holidej otpevala u Café Society 1939, ostavila je tako jak utisak na publiku da je uspostavljeno pravilo da svaki svoj nastup mora završiti upravo ovom pesmom, dok je sam klub sa prigušenim svetlima a svetla uprta ka njoj. Strange Fruit je ubrzo postala pesma protesta.Pixabay
Pixabay

Psihološki ožiljci iz vijetnamskog rata koje je imao njegov otac, navele su gitaristu grupe Alice in Chains, Džerija Kantrela, da napiše pesmu o rastanku (raspadu?) njegove porodice. „Rooster“ zapravo prikazuje očev ugao posmatranja i njegovo iskustvo iz rata, gde su reči samo nadolazile i muzikom dublje opisale problem nego što bi ikad razgovor sa nekim. Ime pesma zapravo predstavlja nadimak koji je otac dobio u ratu.


Ovom pesmom je bend pokazao koliko su dragoceni i vredni poštovanja na muzičkoj sceni. Sam video spot je mešavina scena iz filma „Apokalipsa sada“ i intervjua sa Džerijevim ocem. Iako je oduvek nevoljno pričao o svom iskustvu, ovaj događaj ne samo da je pozitivno uticao na psihičko stanje Džerija Starijeg, već je i unapredio i u potpunosti popravio odnos oca i sina.


Unsplash
Unsplash

Koncerti grupe Scorpions, koji je trebalo da se održe u Moskvi 1988. su otkazani, zato što, kako kažu vlasti mogu izazvati nemire. Na kraju je ovoj turi koja je trebalo da promoviše album „Savage Amusement”, dodato više datuma nastupa u Lenjingradu, što je zapravo imalo najbolji mogući ishod.


Gitarista grupe Rudolf Šenker, je, imajući u vidu istoriju Nemačke i Rusije, želeo da uradi nešto dobro za ljude ove zemlje. Insistirao je na tome da pokaže kako nove generacije Nemaca sa sobom ne nose oružje, već gitare, rokenrol i ljubav. Publika je sledeće godine toliko dobro reagovala na ovu grupu, da je inspirisala nastajanje pesme „Wind of change”. Pesmom se slavi kraj Hladnog rata.


Nakon ovoga, preostaje nam samo da se divimo umetnicima koji su uspeli da prenesu emociju na pravi način i doživljavamo pesme potpuno drugačije.