Da li znate pravila ponašanja u restoranu?
Pixabay

Redosled upotrebe pribora

Verovatno smo svi upoznati sa pravilom da nož stoji sa leve strane tanjira, a viljuška sa desne. Šta ako, međutim, prisustvujete “fensi” večeri, na kojoj ste na stolu zatekli kompleksniji pribor, na primer, više viljušaka? Kako znati koju od njih treba prvu upotrebiti?


 Svaka viljuška ili kašika namenjena je određenom jelu ili predjelu, a redosled njihove upotrebe je, zapravo, prilično jednostavan: pribor se koristi redom, počev od spoljašnje strane ka unutrašnjoj. Ponekad su jednako zbunjujući i tanjirići za hleb i čaše, postavljeni ispred glavnih tanjira. Ako je na stolu gužva, kako ćete, na primer, znati koji tanjirić ili čaša su namenjeni vama, a koji osobi do vas? Pravilo je, opet, jednostavno: tanjirići za hleb namenjeni vama se uvek nalaze sa vaše leve strane, a čaše sa desne.


Pixabay
Pixabay

Kako odložiti pribor

Postoje dva pravila kada je reč o odlaganju pribora: ono koje važi kada pribor odlažete u toku jela i ono koje važi kada ga odlažete po njegovom završetku. Ono što je interesantno jeste da u oba slučaja postoje kontinentalni i američki stil.


Kada pravite pauzu radi razgovora ili da biste uzeli gutljaj pića, tada, shodno kontinentalnom stilu, nož i viljušku odlažete tako da njihovi vrhovi budu upereni jedan prema drugom na sredini tanjira, pod uglom od 90 stepeni. Pri tome, viljuška se obično stavlja tako da oštrice budu okrenute na dole.


Sa druge strane, u Americi, prilikom pauze u jelu, nož se polaže dijagonalno, u gornjem desnom uglu tanjira, sa oštricom uperenom na levo. Viljuška se u ovom slučaju takođe polaže dijagonalno, ali pod oštrijim uglom i niže od noža, tako da joj gornji deo bude pri donjem levom delu tanjira. Oštrice viljuške, shodno ovom stilu, treba da stoje okrenute na gore.


Što se tiče završetka obroka, tu su Evropljani i Amerikanci sličiniji. Viljuška i nož se odlažu jedno uz drugo i dijagonalno, pod uglom od 45 stepeni. Razlika je jedino u tom što u kontinentalnom stilu zupci viljuške treba da budu okrenuti nagore, a u američkom nadole

Pixabay
Pixabay

Redosled sedenja

Redosled sedenja svakako zavisi od toga koliko je poseta restoranu zvanična. Ukoliko je reč o poslovnom ručku ili večeri, domaćin tradicionalno sedi na čelu stola, a domaćica na suprotnom kraju. Posebna zvanica sedi sa leve strane od domaćina, stolicom okrenutom ka zidu. Ovo pravilo, međutim, može da varira u različitim kulturama. Tako na primer, na Tajlandu, domaćin sedi na sredini stola, dok je mesto za njegovog gosta određeno preko puta. U svakom slučaju, ako je u pitanju okrugli sto, ova pravila ne važe, osim ako nisu utvrđena protokolom.

Pixabay
Pixabay

Ostala pisana i nepisana pravila

Osim pravila upotrebe pribora, postoje takođe zvanična i nezvanična pravila lepog ponašanja.


Pre svega, obrok se ne započinje pre nego što ne budu usluženi svi za stolom. Hrana se seče zalogaj po zalogaj, iako neki ljudi imaju naviku da kod kuće iseku sve odjednom. Za hranom se ne poseže protezanjem preko stola, već najbliža osoba dodaje činiju. Kada je reč o dodavanju hrane na početku obroka, postoji pravilo prosleđivanja tacne, odnosno činije sa leva na desno.


Ako ovo uopšte treba naglasiti, supa i druge namirnice se u restoranu ne duvaju da bi se ohladile, zubi se ne čačkaju za stolom, a prema konobarima se ljubazno ophodi. Pomenimo još jedno nepisano pravilo lepog ponašanja u restoranu koje je izdanak modernog vremena- telefoni se, tokom obroka, ne koriste. Ako ništa drugo, onda iz poštovanja prema ljudima sa kojima obedujete.


Izvori: 


etiquettescholar.com, huffpost.cometiquettescholar.com, tripsavvy.com