Kako se nasleđuje boja očiju?

Foto: shutterstock

Nasleđivanje boje očiju je poligenetska osobina i u očima svih boja pigmentni epitel šarenice sadrži crni pigment, melanin. Tri osnovna elementa unutar šarenice doprinose boji: melanin u pigmentnom epitelu šarenice, melanin unutar strome i gustina strome šarenice koja utiče na to koliko svetlosti će apsorbovati temeljni pigmentni epitel.

Boju očiju određuje od 12 do 13 varijacija gena, pa se boja može predvideti i pre rođenja, s tačnošću od 70 do 90%. Melanin ne određuje samo boju očiju i kože već služi i kao izolator električnih veza između mozga i ćelija. Što je više melanina u mozgu to on osetljivije i brže radi. Tako smeđooki imaju brže reflekse, dok su oni sa svetlijim očima sistematičniji, pa sporije planiranje donosi stratešku prednost, te je dugoročno pamćenje bolje.

Kombinacija boja

Postoje tri prave boje u očima koje određuju izgled: smeđa, žuta i plava. Boju oka određuje to koliko od svake boje pojedinac poseduje. Na primer: zelene oči imaju plavu i nešto žute što ih čini zelenim. Ukoliko roditelji imaju tamne oči dete će najverovatnije imati tamne oči, ali ipak postoji mogućnost da dete ima zelene 18,75% ili plave oči 6,25%. Ako pak, jedno od roditelja ima zelene, a drugo smeđe dete će 50% imati smeđe oči, a 12,5% plave, dok roditelji sa kombinacijom plavih i smeđih očiju će imati 50% dete sa plavim 50% sa braon očima.

Oba roditelja sa zelenim očima najverovatnije će imati dete sa zelenim očima 75%, ali postoji mogućnost da dete ima i plave oči 25%. Ako jedan roditelj ima zelene, a drugi plave verovatnoća da će dete imati njihovu boju je 50% za plavu i 50% za zelenu boju. Osobe koje imaju plave oči ukoliko imaju partnera sa, takođe, plavim očima skoro sigurno će imati dete sa plavim očima 99% ili eventualno sa zelenim 1%.

Nasleđe boje očiju je daleko složenije od ove šeme. Postoje višestruke mogućnosti kombinacije gena. Pomenuti procenti su najčešći slučajevi pored kojih uvek postoji dosta izuzetaka.

EU%20OM.gif

Promena boje očiju tokom života

Deca se najčešće rađaju sa nepigmentisanim (plavim) očima. Melanociti postepeno proizvode melanin, pa se boja očiju teoretski može menjati tokom zivota.
Kako se dete razvija i raste melanociti u šarenici ljudskog oka (kao i kože) počinju proizvoditi melanin. Melanociti postepeno proizvode melanin, pa se boja očiju tokom života može menjati. Promene se dešavaju u toku detinjstva, puberteta, trudnoće, a ponekad i posle teških trauma. Najčešće promena boje ide na tamnije, oči boje lešnika. Treba obratiti pažnju ukoliko se boja očiju kod starijih osoba drastično promeni. U tom slučaju obavezno je posetiti oftamologa.

Faktori koji utiču na boju oka

Percepcija boje oka zavisi od mnogih faktora. Jedan od njih je količina svetlosti kao i senke oko očiju. Iris je mišić koji se proširuje i smanjuje kako bi kontrolisao veličinu zenice. Zenica se povećava u manje osvetljenim prostorijama, a smanjuje pri jačim osvetljenjima. Zenica se, takođe, smanjuje ako se usredsredimo na objekte u blizini, npr. knjiga koju čitamo.

Kada zenica promeni veličinu pigmenti u irisu se stisnu ili se rašire što dovodi do blage promene boje oka. Određene emcije takođe mogu promeniti veličinu zenice i boju šarenice. To je razlog zašto neki ljudi govore kako im se menjaju oči u zavisnosti od raspoloženja, kada su ljuti ili zaljubljeni.

1024px_Blue_Green.jpg

Foto: commons.wikimedia.org

Stara izreka da se „očima uvek više veruje nego ušima” nije bez osnova. Naravno da više verujemo u ono što smo videli nego u ono šta nam je neko rekao. Izrazi očiju povezani su gotovo sa svim pridevima kojima se u psihologiji označavaju karakteristike ličnosti. Tako kažemo da neko ima tužan pogled, melanholičan, sumnjičav, miran, blag, zabrinut, srećan, iskren... Smeh pri kom se pokreću samo mišići oko usana nije iskren, proračunat je i „veštački”. Stvarni utisak sreće odajemo time ako se naš osmeh „ogleda u našim očima”. Zbog toga oči i jesu „ogledalo duše”.

Kao sto je Šarlota Bronte napisala: duša, srećom, ima tumača, često nesvesnog, ali vernog– oči.


Jovana Ilić