Kako prepoznati rane simptome srčanog udara?
Pixabay

Ako vodite zdrav život i pokušavate da smanjite količinu stresa, to vam može pomoći da izbegnete otkazivanje srca. Ipak, ono što može biti vrlo korisno i što, čak, može da vam spasi život, je da umete da prepoznate simptome srčanog udara mesec dana pre nego što se desi.

Ovo su simptomi koji pokazuju da ćete možda imati srčani udar u roku od mesec dana. Tretirajte ih kao znakove za uzbunu.

Umor

Kada se arterije suze usled zakrečenja, vaše srce prima mnogo manje krvi, nego što je naviklo. Zbog toga mora da radi mnogo teže, nego što bi inače, a vi se zbog toga skoro uvek osećate mnogo umorno i pospano.

Kratak dah

Kada u vaše srce stiže manje krvi to znači da ni vaša pluća neće moći da uzmu onoliko kiseonika, koliko bi inače. Ova dva sistema zavise jedan od drugog. Tako da, ako jedan nije u redu, neće biti ni drugi. Ako imate problema sa disanjem, biće najbolje da se posavetujete sa lekarom što je pre moguće, jer ovo može značiti da se bliži vreme kada ćete dobiti srčani udar.

Malaksalost

Kada se odjednom osetite malaksalo, znajte da je to zato što su se arterije suzile i krv zbog toga ne može da cirkuliše kako treba. Vaši mišići ne dobijaju ono što im je potrebno. Budite posebno oprezni sa ovakvim simptomima, jer možete nastradati upravo zbog onoga što na prvi pogled ne deluje kao nešto o čemu bi trebalo brinuti._veb_novinarstvo.gif

Vrtoglavica i oblivenost hladnim znojem

Loša cirkulacija takođe ograničava priliv krvi u mozak, što je samo po sebi smrtonosno. Zbog nedovoljnog priliva krvi u mozak, isprva ćete imati vrtoglavicu i oblivaće vas hladan znoj. Nemojte zanemarivati ovaj simptom.

Pritisak u grudnom košu

Ako imate prve simptome srčanog udara, to verovatno uključuje nelagodnost u grudima, bilo da je u pitanju lagani bol ili pritisak i stezanje koji se neprekidno pojačavaju, a nastaviće da se pojačavaju sve do ne dođe do samog infarkta.

Grip ili simptomi prehlade

Ako odjednom osećate simptome gripa, može biti da ćete uskoro imati srčani udar. Mnogi ljudi su dobili prehladu samo nekoliko dana pre infarkta.

Šta možete da uradite po tom pitanju?

Ako su se ovi simptomi pojavili kod vas ili kod nekoga koga poznajete, posetite lekara što je pre moguće. Najbolji način da predupredite srčani udar je da primetite rane simptome.

Na sledećem videu možete pogledati ilustraciju, kreiranu od strane američkog Instrituta za srce, pluća i krv (National Heart, Lung, and Blood Institute – NHLBI), gde je jasno opisano kako srčani udar nastaje, koji su sumptomi i nudi savete šta da uradite ukoliko ih primetite:

IZVOR: The Spirit Science