Kako napraviti savršenu fotografiju?
Pixabay

Zato smo pripremili nekoliko saveta uz koje ćete postati bolji fotograf amater.

Pravilo trećine

Ako zamislite da je ekran vašeg telefona ili aparata podeljen na devet polja, pomoću dve horizontalne i dve vertikalne linije, onda vam ovo pravilo neće biti problem. Obratite pažnju na to da vam najbitniji elementi budu duž tih linija ili na mestu gde se one presecaju. Na ovaj način će vaša fotografija biti izbalansirana a najbitnije će biti u prvom planu.

Pravilno izbalansirajte fotografiju

Ukoliko glavni objekat postavite van centra, to može biti zanimljivo, ali postoji rizik da će fotografija izgubiti ravnotežu. Ovaj problem možete izbeći ukoliko u fotografiju uključite još jedan objekat, koji će biti od manjeg značaja ali će popuniti prazninu i izbalansirati fotografiju.

Vodeće linije

Kada gledamo fotografiju, naše oko prirodno prati linije na njoj. Ukoliko povedete računa  o tome gde ćete smestiti te linije na vašoj fotografiji, možete uticati na način na koji ćemo mi ostali doživeti tu fotografiju.

Pixabay
Pixabay

Simetrija i šabloni

Ukoliko vam pođe za rukom da napravite kompoziciju sa simetrijom ili šablonom, dobićete odličnu fotografiju. Još jedan od načina za dobru fotografiju je razbijanje simetrije ili šablona, uvođenjem tenzije ili fokusne tačke na scenu.

Perspektiva

Pre nego što fotografišete određeni subjekat, dobro odaberite mesto odakle ćete to učiniti. Tačka sa koje posmatramo ono što je fotografisano ima ogroman uticaj na sam doživljaj fotografije.

Umesto da jednostavno napravite snimak u visini vaših očiju, eksperimentišite sa snimcima iz daljine, sa visine, i slično. Ponekad je potrebna tek mala promena perspektive, da fotografija izgleda potpuno drugačije.

Pozadina

Koliko puta ste bili ubeđeni da ste snimili dobru i kvalitetnu fotografiju, za koju se kasnije ispostavilo da je sasvim jednolična. Ljudsko oko ima sposobnost da registruje detalje i različite objekte na slici, dok objektiv sve to stapa u jedno. Zato često pozadina bude stopljena sa ostatkom, pa fotografija gubi na kvalitetu. Ovaj problem možete lako rešiti pronalaženjem jednostavne pozadina uz koju će glavni objekti na slici doći do izražaja.

Dubina

Uzevši u obzir da je fotografija dvodimenzionalna, potrebno je obratiti posebnu pažnju na odabir kompozicije kako bi se preneo osećaj dubine koji je prisutan na posmatranoj sceni. Dubinu možemo stvoriti uz pomoć objekata koji su veoma udaljeni, onih koji su bliži, zatim i onih koji su u prvom planu.

Takođe je korisna i „tehnika preklapanja“, gde jedan objekat biva namerno delimično zaklonjen drugim. Ljudsko oko je sposobno da prepozna sve ove slojeve, mentalno ih razdvaja i sklapa u celinu sa većom dubinom.

Okvir

Priroda je idealan izvor objekata koji nam mogu poslužiti kao savršen okvir fotografije: drveće, svodovi, otvori.. Postavljanjem ovih objekata po ivici naše fotografije postižemo efekat isticanja samog glavnog objekta od ostatka okoline. Rezultat će biti idealna fotografija gde oko privlači direktno savršeno uokviren istaknuti glavni objekat.

Pixabay
Pixabay

Kroping (isecanje)

Ukoliko se desi da fotografija izgubio smisao zato što je glavni objekat suviše udaljen, pa se skoro i ne vidi na slici ili nije došao do izražaja kako ste želeli, to možete popraviti vrlo lako. Iskoristite „krop“ opciju i pomoću nje dovedite željeni objekat u prvi plan.

Eksperimentišite

Živimo u dobu digitalizacije, pa se više ne moramo plašiti da ćemo zbog  neuspele fotografije propustiti šansu za uspomenu sa letovanja. Takođe, ne morate brinuti da li ćete greškom osvetlili film ili će vam ponestati snimaka iako izlet još nije gotov.


„Škljocajte“ do mile volje! Čak i fotografije za koje mislite da su neuspele i da za njih više nema nade, uz pomoć današnjih alata, mogu se popraviti. Zato aparat u ruke i prepustite mašti na volju. Nikada se ne zna kakva se umetnička dela na kraju mogu stvoriti od svega toga.Izvorni: Kakopedija