Jusaku Mezava – prvi turistički putnik oko Meseca
Pexels

Mezava je rođen 1975. godine u Kamagaji u Japanu. U srednjoj školi osnovao je hardkor bend Switch style, koji je još tokom devedesetih privukao dosta fanova japanske andergraund scene. Bend je funkcionisao sve do 2001. godine, ali nije u potpunosti ugašen, nastavili su povremeno da sviraju. 


Nakon završetka srednje škole, Mezava odbija konvencionalni put koji vodi od fakulteta pa do radnika u belim košuljama  i odlazi u Ameriku. U Americi počinje da skuplja CD-ve i ploče, koje po povratku u Japan 1995. godine postaju osnov za njegov prvi privatni posao – prodaja preko mejla. Prateći uspeh svog muzičkog posla, osniva Start today koji vremenom prerasta u onlajn tržni centar Zozotown, gde japanski dizajneri prodaju odeću, obuću i nakit.


Ono što je Mezavu uvelo u žižu javnosti jeste kupovina Baskijatove slike iz 1982. godine za 110,5 miliona dolara, što je rekordna aukcijska cena za delo američkog umetnika. U svojoj impresivnoj kolekciji poseduje imena kao što su Pablo Pikaso, Jajoi Kusama i Džef Kuns. Planira da otvori muzej savremene umetnosti u svom rodnom gradu Čibi.

Potpuno opčinjen Baskijatovom umetnošću, gledajući sliku, zapitao se šta bi bilo da je Baskijat otišao u svemir i video Mesec – kakvo umetničko delo bi napravio? Iz tog pitanja proističe i megalomanski projekat  #dear Moon . Mezava će tako biti prvi komercijalni putnik oko Meseca, ali ne samo on, već i njegova specifična posada koju će činiti najbolji svetski umetnici u svojim oblastima: slikar, muzičar, režiser, dizajner, fotograf... Putovanje u trajanju od 11 dana planirano je za 2023. godinu, nakon čega će umetnici napraviti i prezentovati nova umetnička viđenja kao formalni završetak projekta. 

Na sajtu #dearMoon, Jusaku pojašnjava razloge i svrhu za ostvarenje ovog globlanog i univerzalnog umetničkog projekta sa naslovom „Biram da odem na Mesec sa umetnicima“. „Da je Pablo Pikaso mogao da vidi Mesec izbliza, kakvu vrstu slika bi stvorio? Da je Džon Lenon mogao da vidi Zemljina zakrivljenja, kakvu vrstu muzike bi napisao? Da su oni otišli u svemir, kako bi svet danas izgledao?"  i dodaje:

„Ljudi su kreativni i imaju fantastičnu imaginaciju. Svi imamo sposobnost da sanjamo snove koji nikada nisu bili sanjani, da pevamo pesme nikada otpevane, da slikamo ono što nikada ranije nije viđeno. Nadam se da će ovaj projekat inspirisati sanjare u svima nama“.

Na putovanju na Mesec do sada bilo je samo 24 ljudi, od čega su svi bili Amerikanci, a ovo će biti prvi Japanac na takvom putu. Čovek je poslednji put sleteo na Mesec Nasinim Apolom 17. decembra 1972. godine. Na put oko Meseca 2023. godine ovi neobični putnici će zaploviti u beskrajno prostranstvo sa raketom BFR (Big Falcon Rocket). Takođe možemo da se vratimo na priču o japanskom milijarderu i nagađati o količini novca koja će biti potrošena na ovom projektu – i da pored svog tog obilja informacija zaobiđemo suštinu. 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

My mission to go around the moon, as the first private passenger, will represent the imagination and curiosity of all people. I will make this a meaningful journey with @SpaceX on the BFR launch vehicle. Here I am with the prototype in Los Angeles. いつでも子供のような好奇心で、いろいろなことを想像してきました。誰もやっていないことをするのが大好きです。宇宙は未知なる発見の連続です。民間人初となる今回のこの月周回計画の実現によって、皆さまの好奇心や想像力が少しでも拡がるきっかけになるといいなと思っています。月へ行く際に乗船することになるのが、このロケット、SpaceX社のBFRです。現在ロサンゼルスの工場で開発されているプロトタイプです。

Објава коју дели Yusaku Maezawa (MZ) (@yusaku2020) дана

Prema Mezavinim uverenjima – umetnost ima snagu da promoviše svetski mir. Pružiti mogućnost najboljima da dožive svet iz (bukvalno) druge perspektive, kako bi čovečanstvu ostavili sasvim nova iskustva protkana u umetničkim delima, jeste vizionarska misija. Suština svega je inspirisati druge. 


Naučna otkrića su oduvek značajno menjala svet, jer su širila ljudske vidike, što je osnovni zadatak ovih putnika. Na pitanje BBC-a kako se oseća povodom rizika koje sa sobom nosi svemirski turizam, Mezava odgovara: 

„To možda sada izgleda kao luda ideja, ali uskoro će to biti široko prihvaćeno. Neko prvi mora da uradi nešto ludo, kako bi izmenio vidike i budućnost“. Kratki film koji opisuje ovaj projekat završava se posvetom: „S ljubavlju i poštovanjem prema Mesecu, nebeskom telu koje je oduvek inspirisalo čovečanstvo“. Probajte da zamislite Mesec izbliza, a Zemlju iz velike daljine. Da li bi vas takvo iskustvo promenilo?

Izvor: CN Traveler