Jadranka Stojaković: Sanjala je koncerte!
wikimedia.commons.org

Priredio: Marko Mirković

Ime Jadranke Stojaković poslednjih dana često se pominjalo u medijima, jer su mnoge njene kolege apelovale da se šlager pevačici pomogne kako bi se obezbedio novac za njeno lečenje od bolesti motornog neurona koji je trajno poremetio njenu karijeru i planove.

PP%20GIF.gif

Neki mlađi, tada su i prvi put čuli da neke hitove, pogotovo obrade starih ljubavnih sevdalinki i poeme pesnikinje Desanke Maksimović koje izvodi baš ona. Nešto stariji, znali su da je Jadranka u Jugoslaviji napravila veliku šlager karijeru. Od malena je volela muziku i uopšte, kako je govorila, sve što je novo, tako se bavilo obradom pesama, komponovanjem, ali i primenjenom muzikom i slikanjem.


Njena uspešna karijera trajala je do kraja osamdesetih kada se seli u Japan, što je bio i vrhunac njene slave. Tamo se razbolela i vratila u zemlju, odradila još nekoliko koncerata, ali je porazilo to što je shvatila da više neće moći da peva. Povukla se i do kraja života živela i po malo komponovala u sobi u staračkom domu „Karitas“ u Banjaluci.

U jednom od poslednjih intervjua koji je 2013. godine dala novinaru lista Blic, rekla je da iako ne može da peva i svira, već samo da pomalo komponuje, sanja koncerte. „Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim celi život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem", kazala je Jadranka.


Mnogi njeni prijatelji i kolege kažu da je ona i sada na nekom lepšem mestu, svira gitaru i uklapa note stvarajući čudesnu harmoniju zvukova.Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i foklorne tradicije!

Pročitajte i:

Kako je nastala nula?
Kako se suočiti sa mobingom?
Dali na kratko posetio Resavce!

Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za mlade gde mogu da pišu o onim temama koje smatraju važnim, iskreno i bez ograničenja! Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima tvoje ideje su dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom "Prijava / novinar". Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE.

Odricanje od odgovornosti