„Ja mogu sve, sa dvadeset i dve!“ (1. deo)
Alvimann (Morguefile)

Mark Spic

„Nije bitno učestvovati, već pobediti.“ Ove reči, koje mu je ponavljao otac, su ostavile veliki utisak na plivača Marka Spica, kada je počeo da se bavi plivanjem.

SportHistoria
SportHistoria

Sa samo 22 godine već je osvojio devet olimpijskih medalja: sedam zlatnih medalja na igrama u Minhenu 1972. godine i dve (sa 18 godina) u Meksiku, 1968. godine. Kada je bio na vrhu, Spic je napustio sport, kako bi postao značajno ime u Holivudu. Nije uspeo. Svejedno, jer je već napisao istoriju.

Volt Dizni

Volt Dizni nije imao ni 20 godina kada je poslat u Evropu iz SAD-a kao član vojske. Kada se završio Prvi svetski rat, Dizni je proveo neko vreme u Francuskoj kao vozač kola hitne pomoći. 


Imao je 21 godinu kada je osnovao firmu Laugh-O-Gram Films, u kojoj je počeo da snima kratkometražne animirane filmove. Godine 1934, u svojoj 33. godini života, ušao je u biznis sa firmom Techicolor, koja je proizvela svoj prvi dugometražni animirani film, Snežana i sedam patuljaka. Tako je počela njegova priča...

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Mark Zakerberg

Kada je imao 21 godinu, Mark Zakerberg je predstavio platformu koja je radikalno promenila društveni život ljudi. Da, radi se o Fejsbuku, izumu zbog kojeg smo prestali da se tapšemo po ramenima, umesto toga smo počeli da razmenjujemo dugačke poruke preko ekrana koji nam omogućava da budemo i anonimni. 

JD Lasica (Flickr)
JD Lasica (Flickr)

Zahvaljujući ovoj društvenoj mreži, Markovo bogatstvo je procenjeno na 53.800 miliona dolara (50.750 miliona evra; podatak iz 2017), koje mu je omogućilo da postane najmlađa osoba na Forbsovoj listi multimilionera.

Amelija Erhart

„Čim smo poleteli, znala sam da će letenje biti ono što ću raditi celog svog života.“ Amelija Erhart je saznala da će letenje biti njen poziv kada je sa 22 godine ušla u avion dvokrilac tokom vazdušnog spektakla u Long Biču


Uprkos tome što njena instruktorka Neta Snuk nije cenila njen talenat, Amelija je 1922. godine ostvarila svoj prvi rekord u letenju na visini od 4.267 metara. Ušla je u istoriju kao prva žena koja je započela vazdušni put oko sveta, prateći liniju ekvatora. Avantura koja je počela u junu 1937. završila se tragičnim nestankom Erhartove u Pacifiku 2. jula iste godine.

Nationaal Archief (Flickr)
Nationaal Archief (Flickr)

Džoni Keš

Pre nego što je postao jedan od najznačajnijih pevača u istoriji, Džoni Keš je bio prvi radio-mehaničar koji je saznao za Staljinovu smrt 1953. godine i imao je samo 20 godina. Ovo se dogodilo tokom njegove službe (četiri godine ukupno) u vazdušnim snagama SAD-a. U to vreme je dekodirao kodove sovjetske vojske. Nekoliko godina kasnije, ušao je u istoriju muzike.

Heinrich Klaffs (Flickr)
Heinrich Klaffs (Flickr)

Džejn Ostin

U tim godinam, (sa 22 godine), britanska spisateljica Džejn Ostin već je napisala svoje prvo maestralno delo „Gordost i predrasude“ i bila je pri kraju pisanja romana „Razum i osećajnost“, kao i „Nortengerska opatija“. Radi se o delima koja je ona sama prozvala „dramatične propovedi“, a koja su postala klasici književnosti.

Bazirano na crtežu njene sestre Kasandre (Wikimedia Commons)
Bazirano na crtežu njene sestre Kasandre (Wikimedia Commons)

Angela Merkel

Teško je poverovati da je postojala neka druga Angela Merkel pre nego što je postala kancelarka Nemačke, ali jeste. Sa 20 godina studirala je hemiju u Lajpcigu, tek se udala za Ulriha Merkela (od kog se rastala 1982. godine) i radila je u baru pored stana koji je delila sa svojim mužem. Da joj je neko rekao da će od 2005. godine voditi Nemačku i biti stub svetske politike, verovatno mu ne bi poverovala. Forbs ju je proglasio za najmoćniju ženu sveta.

Jacques Grießmayer (Wikimedia Commons)
Jacques Grießmayer (Wikimedia Commons)

Artur Rembo

Francuzu Arturu Rembou, koji je je objavio svoje prvo delo sa 15 godina, nije bilo potrebno da napuni 22, kako bi došao do pesničkog vrha. Štaviše, sa 19 godina, nakon što je postao prvi pesnik koji je upotrebio slobodan stih i stvorio modernu estetiku (sa delima kao što su „Poezije“, „Pisma vidovnjaka“ i „Sezona u paklu“), odlučio je da je vreme da se posveti nečem drugom. Ipak, nije našao bolji način da to uradi: zamenio je književnost sa krijumčarenjem oružja.

Étienne Carjat (Wikimedia Commons)
Étienne Carjat (Wikimedia Commons)

Bret Iston Elis

Bret Iston Elis je objavio delo „Manje od nule“, 1985. godine, kada imao je samo 21 godinu i neki kritičari su ga poredili sa Ernestom Hemingvejem. Drugi nisu voleli njegovo delo.

JBBStudio (Flickr)
JBBStudio (Flickr)

Sa 27 godina, ostvario je uspeh sa delom „Američki psiho“, kontroverznim delom koje govori o duplom životu Patrika Bejtmana, izvršnom direktoru koji ubija iz hira. Uprkos kontroverzi i optužbama za mizoginiju, ova priča je ekranizovana 2000. godine, sa Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi.

Kventin Tarantino

„Kada me pitaju da li sam studirao režiju, odgovorim im: Ne, gledao sam mnogo filmova.“ Pre nego što je debitovao kao režiser sa filmom „Ulični psi“ (1991), Kventin Tarantino je radio u video-klubu Video Archives od svoje 15 godine. Tamo je, osim što je vodio debate sa svojim kolegama sa velikim entuzijazmom, analizirao koje vrste filmova su ljudi iznajmljivali i savetovao im je koje treba da pogledaju. Te godine provedene u video-klubu su mu poslužile kao vežba za njegovu karijeru režisera, scenariste i producenta filmova, koja je počela kada je imao 28 godina.

Gage Skidmore (Flickr)
Gage Skidmore (Flickr)

Čening Tejtum

Danas je lako „naleteti“ na Čeninga Tejtuma na malim ekranima u bilo kojoj dnevnoj sobi. Od 2005. godine glumac je učestvovao u preko 30 filmova, ali nije uvek bilo ovako. 


Pre nego što je počeo da glumi pred kamerama, Tejtum je nastupao u kožnim pantalonama pred velikim brojem ženske publike. Zapravo, radio je kao striper u klubu Joy na Floridi. Tada je imao 20 godina, zvali su ga Čen Krauford i oblačio se kao „izviđač“ svake noći, tokom devet meseci.

Gage Skidmore (Flickr)
Gage Skidmore (Flickr)

Glumac nije krio svoju prošlost i našao je inspiraciju u danima koje je proveo kao erotski plesač, da bi stvorio „Magičnog Majka“ (2012), film koji je baziran na njegovom iskustvu kao stripera, za koji je sâm bio scenarista i producent. Zaradio je 160 miliona dolara (150 miliona evra), a postoji i Brodvejska verzija.


Kliknite ovde da biste nastavili da čitate.


Izvor: El País