Inovacije: Vodu popiješ, flašu pojedeš!
Youtube (PrintScreen)

Recikliranje plastike se odnosi na proces obnavljanja otpadne ili škart plastike i reprocesuiranje tih sirovina kako bi se ponovo dobio koristan proizvod. Plastika nije biorazgradiv materijal, što znači da ona ostaje na deponijama i ozbiljno narušava ravnotežu životnog prostora i to na mnogo načina.


Jedan od tih načina je pronašao i Ari Jonson sa Islanda. Čim je saznao da 50 odsto ukupno iskorišćene plastike ljudi upotrebe samo jednom, odlučio je da se posveti rešavanju tog problema. Prethodno se pozabavivši prednostima i manama brojnih materijala, Ari je pronašao jedinstveni način da napravi biorazgradivu flašu za vodu.

Youtube (PrintScreen)
Youtube (PrintScreen)

Za to je upotrebio agar, praškastu materiju dobijenu iz algi. U kombinaciji sa vodom, agar je postao želatinasta materija.


Prvo je eksperimentisao sa različitim razmerama materijala, onda ga je polako grejao, pre nego što ga je izlio u kalup koji je prethodno bio zamrznut. Okretao je kalup, potopljen u ledenu vodu, sve dok materija nije dobila oblik flaše. Nakon toga je ostavio flašu nekoliko minuta da se stegne.

Njegova inovativna flaša zadržava svoj oblik onoliko dugo koliko se u njoj nalazi voda. Kada se isprazni, počinje da se raspada. A najzanimljivije od svega je činjenica da je flaša od tog trenutka spremna za jelo.


Izvori: B92/ekologija.com.hr