Ima 83 godine i 930 puta je skakala padobranom

FOTO: RecursosDeAutoayuda

Mećo je pričala o svom životu u jednom intervjuu za istaknutu novinsku agenciju EFE. Tom prilikom osvrnula se na svoju dugu sportsku karijeru koja je započeta još u detinjstvu treniranjem plivanja, zahvaljujući stipendiji koju je tada dobila. Godine 1951, Mećo je učestvovala u takmičenjima, kako u plivanju tako i u skokovima u vodu, i osvojila brojne nagrade koje su u tadašnje vreme stigle i u medije.

Ova baka je početkom novembra postala ambasadorka kampanje pod nazivom GAES Te Cuida koja ima za cilj da podiže svest o zdravim navikama među starijim osobama i tako ukaže na značaj bavljenja sportom i uvođenja zdrave ishrane.

Mećo je podsetila da je bila jedna od prvih u Španiji koja je počela da se bavi sinhronim plivanjem ali je napustila ovaj sport kada se udala i dobila dva sina. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je zadobila petostruki prelom kuka, Mećo je ostala hroma, ali je to nije sprečilo da se vrati u bazen kao trener plivanja.

Istakla je da taj posao za nju predstavlja jedno nezaboravno iskustvo jer je za 25 godina rada uspela da nauči mnoge starije osobe da plivaju iako se do tada nisu ni usudili da uđu u vodu. Kasnije, zbog sve vidljivijih posledica povreda od saobraćajne nesreće, operacija je bila neophodna i pre nekoliko godina joj je ugrađen veštački kuk.

_izrada_sajtova.gif

Kada je imala 49 godina sin joj je jednom prilikom predložio da skače padobranom što je ona rado prihvatila. Od tog trenutka pa do sada je skočila 930 puta, a u međuvremenu je bila i deo reprezentacije Katalonije u mnogim prvenstvima koja su se odigravala u SAD, Turskoj i Finskoj.

„Takmičila sam se sa devojkama od 20, kada sam ja imala više od 60 godina“, hvali se Mećo koja je ubrzo postala poznata po svojim čuvenim koreografijama u vazduhu koje proizilaze iz stečenog iskustva u sinhronom plivanju, ali i po njenom neizostavnom osmehu na svim video snimcima i slikama nastalim u letu.

Nakon smrti jednog od sinova, Mećo objašnjava da joj je upravo bavljenje sportom pomoglo da lakše podnese bol i dodaje da je na takmičenjima uvek okružena ljudima koji je vole i čuvaju. Nedavno je na jednoj manifestaciji organizovanoj od strane GAES-a iz Barselone, ohrabrila sve starije ljude da se bave sportom kao što su aerobik u vodi, plivanje, teretana ili jednostavno da šetaju plažom. „Sport se ne sme zapostaviti, i iako se nikada nisi bavio sportom, uvek možeš da nadoknadiš propušteno“, savetuje Mećo.

374650_360_365.jpg

FOTO: 20 minutos

Mećo se trenutno ne takmiči, a razlog je to što nema dovoljno novčanih sredstava za putovanja jer su joj prihodi veoma mali. Međutim, i dalje skače kada joj se ukaže prilika zahvaljujući ljudima iz ovog sporta koji je već duže vreme poznaju i zbog toga često dobija pozive od njih. Takođe posećuje i teretanu jer je dobila besplatnu članarinu kao jedan od sto najstarijih članova. Kada joj je smanjena penzija za skoro 100 evra, Mećo je prolazila kroz težak period sve dok nije odlučila da „prestane da se brine o tome i da nastavi svoj život dalje“, kao i svi ostali penzioneri.


IZVOR: La Vanguardia