„Igra prestola“ – interaktivna izdanja!
Pixabay

Mogućnost da prate ljude, mesta i stvari u obimnoj srednjovekovnoj sagi Džordža R. R. Martina nešto je čime se obožavaoci serijala „Pesma leda i vatre“ ponose. Kako se zove sin Stanisa Barateona? Koje boje je medved na grbu kuće Starka? Kako je umrla „Luda kraljica“? Sve ovo su trik pitanja!

Počevši krajem septembra sa prvom knjigom, pa sve do marta 2017. godine i pete knjige, aplikacija iBook ponudiće interaktivna izdanja s beleškama za svaku knjigu iz serijala. Na kraju svake knjige nalaziće se odlomak dugo očekivane šeste knjige, „Vetrovi zime“, koji će se prethodno naći na Martinovom blogu.

S novim koricama koje će biti štampane posebnim fontom (pod nazivom „dvorac“ (castle)), u knjigama će se nalaziti ilustracije mnogih umetnika čiji se rad takođe može videti u ilustrovanom štampanom izdanju kompanije Penguin Random House koje je najavljeno za oktobar._veb_novinarstvo.gif

Elektronska izdanja takođe nude čitaocima interaktivne sadržaje. Martinov tim vredno je radio sa kompanijom Apple kako bi napravili beleške – 277 beležaka i 278 definicija nalazi se samo u prvoj knjizi! Definicije i beleške pažljivo su napisane, kako ne bi otkrile ništa što čitaoci nisu već saznali.

Imena novih likova (ili onih koji se neko vreme nisu pojavljivali) zadebljana su u tekstu; ukoliko kliknete na njih, pojaviće se njihovi opisi. Beleške koje se odnose na osnovne informacije o tematskim elementima, Martinov kreativni proces stvaranja, kao i zapažanja o likovima, označeni su zlatnim krunama. U svakom poglavlju nalazi ih se po nekoliko, i proširiće se ukoliko kliknete na njih. 

U rečniku na kraju nabrojani su termini koje treba da znate, npr. „Gvozdena ostrva“ - negostoljubivo carstvo kuće Grejdžoj. „Sve što vas zbunjuje, sve ono o čemu ste želeli da saznate više, samo je na klik od vas“, rekao je Martin.

U dodatku na kraju svake knjige nalazi se više informacija, uključujući i mape u koje su ucrtana putovanja glavnih junaka, informacije o svakoj kući, njihovim zaštitnim znacima, kao i mapa poznatog sveta koja se rasklapa.

Ovo nije prvo izdanje „Igre prestola“ s beleškama – jedno takvo izdanje iz 2011. godine, nastalo u saradnji s aplikacijom Subtext, više nije dostupno.

Takođe, ovo nije ni prvo ilustrovano izdanje, ali će zato ova unapređena verzija zasigurno biti od najveće pomoći, kako obožavaocima, tako i onima koji se tek upoznaju sa svetom ovog serijala.

Izvor: The Huffington Post