Hygge: Danski pojam sreće i blagostanja
Pexels

Poreklo reči

Hajde prvo da krenemo od izgovora. Dakle, trebalo bi da zvuči približno ovako: hu-ga. I iako su je Danci usvojili kao sopstveni pojam sreće, blagostanja, životnog stila, ova reč je dobijena iz norveškog jezika. Tačnije u 16. veku, u norveškom jeziku reč hugga je imala značenje - utešiti nekoga, zagrliti. 


Danas, nekoliko vekova kasnije, izraz hygge se uvukao u sve pore danskog života. Pisac Robert Shaplen je u svom ,,Pismu iz Kopenhagena” 1957. godine u magazinu The New Yorker, stanovnike opisao kao hyggelige (eng. hygge-like), pritom je mislio na njihov običaj da podizanjem šešira na ulici, u prolazu, pozdravljaju jedni druge. Bilo kako bilo, ovaj izraz se ne može prevesti samo jednom rečju, jer predstavlja mnogo više, ali da pokušamo ovako - uživanje u prisustvu nežnih, umirujućih stvari, sitnica.

Pexels
Pexels

Knjiga

Verovali ili ne, u Kopenhagenu postoji Institut za istraživanje sreće. Da. Pa kad su rešili sve ostale delove slagalice, tj. sistema, ostalo je samo da se do kraja posvete uživanju u blagodetima života. Knjigu The Little Book of Hygge - Danish secrets to happy living , izdao je izvršni direktor pomenutog instituta. Zašto? Kako? Vrlo je moguće iz razloga što su želeli da makar i delić svoje sreće podele sa celim svetom. 


Skandinavski narodi su poznati po tome da imaju visok životni standard i da su najsrećniji ljudi na svetu. A evo o čemu se ukratko radi u pomenutoj knjizi:

  • Kako da se opustite. Predahnete.
  • Kako da budete prisutni sada i ovde. Isključite mobilne uređaje.
  • Ugasite svetla. Upalite sveće.
  • Gradite odnose sa drugim ljudima. Provodite vreme sa vašim bližnjima.
  • Odmorite malo od „zdravog života”. Kolač definitivno spada pod hygge koncept.
  • Živite život danas, kao da sutra kafe biti neće.

Dakle, u pitanju su zaista sitnice. Kako uživati u njima. Kako se prepustiti malim stvarima. Tačnije, koliko nam je malo potrebno da bismo bili srećni, ovde dobija na značenju.

Groznica „hu-ga”

Pomenuta knjiga nije jedina izdata na ovu temu. Ko ne bi hteo da čita o najsrećnijim ljudima na svetu i njihovim receptima? Stoga, vrlo lako ćete pronaći i druga izdanja na internetu. Britanci su se toliko zainteresovali za ovaj stil života, da je izraz Hygge ušao u rečnike u 2016. godini.


Amerikanci naravno sve predstavljaju na svoj način, kao da je gradacija jedina stilska figura koju uče u školama. Elem, kod njih je izdato još osam knjiga na ovu temu, hygge koncept je najpopularniji na Pinterestu po pitanju uređenja domova za 2017. godinu, društvene mreže pričaju svoje priče, Instagram je zaražen sa milion i po heštagova. A gde smo mi u celoj ovoj priči?

Pexels
Pexels

Da li je Srbija spremna za Hygge?

Iako je poreklo ovog koncepta sa severa, preko zapada stiže i do nas, jer kako drugačije. Da li smo spremni za njega? Iako često toga možda nismo svesni, mnogo je hygge stvari u kojima mi uživamo i pokušavamo da zaboravimo sve ostale nedaće. Uzmimo na primer, dugo ispijanje kafe, čvrste porodične veze, hranu ili kako je stranci zovu soul food, nema kuće koja nema sveće, a i mi živimo u skladu sa izrekom - kao da sutra ne postoji. Šalu na stranu, svesni smo da sitnice život znače, pa zašto im onda ne posvetiti malo više vremena. 


Nedavno smo otkrili i našeg hyggespreder-a. Nataša Vukmirović radi na popularizaciji ovog koncepta kod nas ali i u regionu. Na njenom blogu možete jasnije da ispratite kojim sve sitnicama možemo da se prepustimo i opustimo. Samo kroz čitanje naslova obuzme vas neka toplina, nežnost, udobnost i ljubav se širi u svim pravcima.

Sigurni smo da smo vas podstakli na razmišljanje o sreći i kako da sebi ugodite u narednim prazničnim danima. Šta je to što vas čini srećnim? Koje su to male stvari koje vama život znače? Kako se vi opuštate? Kreirajte svoj hygge ugođaj i zarazite i druge. Svima nam fali neki doktor sreće kao prijatelj.


Socks