Gde je Deda Mraz?

Foto: Inquisitr

Preveo: Aleksandar Tošić

Gugl je pokrenuo godišnji Tragač za Deda Mrazom svakog dana se pojavljuje nova igrica. Ovo je dvanaesta godina kako je Gugl pokrenuo interaktivni sajt Božićni tragač i ove godine sajt se fokusirao na učenje uz igrice koje pokazuju osnovne vještine kodiranja i učenje jezika. Praćenje je počelo uživo na Badnje veče, dozvoljavajući ljudima da vide gdje se Deda Mraz nalazi na njegovom putovanju.

Kada se vreme Božića približi, ljudi širom svijeta sa nestrpljenjem otvaraju kalendare da zabilježe odbrojavanje. Sada je Gugl pokrenuo vlastitu verziju kalendara u formi Tragača za Deda Mrazom, a u pitanju je interaktivni i obrazovni sajt.

Iako ovo nije prvi put da je Gugl pokrenuo tragač, ovogodišnja verzija ima nekoliko novina, uključujući nove igrice i još veći fokus na učenju.

Ovaj sajt je pokrenut prvog decembra, sa otvaranjem virtuelnog sela Deda Mraza, kompletiranog sa pokretanjem odbrojavanja do Božića na vrhu stranice. Svakog dana selo otključava novu igricu ili doživljaj koji dozvoljava posjetiocima da nauče novu vještinu ili da se jednostavno zabave.

Većina igrica će biti bazirana na učenju, uključujući vježbanje osnovnih vještina kodiranja, testove iz geografije i učenje različitih jezika.

U poruci na njihovom sajtu, Gugl ističe: „Prvi put, sa velikim uzbuđenjem, predstavljamo bogatu edukativnu stranicu, koja sa lakoćom dozvoljava nastavnicima da pronađu edukativne igrice i odgovarajuće naučne projekte, sve na jednom mjestu“.

Od igrica koje uvode u osnovne koncepte kodiranja do globalnih prazničnih predanja, Guglov Tragač za Deda Mrazom podstiče učenje prazničnih iskustava na zabavan način.

Druge igrice na sajtu su tu zbog zabave, kao što je Deda Mrazov selfi, koja posjetiocima dozvoljava da promjene fizički izgled Deda Mraza.

Na Badnje veče tragač je krenuo uživo, dozvoljavajući fanovima širom svijeta da prate Deda Mrazov napredak na desktop verziji sajta, mobilnoj verziji (Android/iOS), Android aplikaciji, Android TV aplikaciji ili preko Chromecast aplikacije.

santa_tracker_1.png

FOTO: Abduzeedo

Guglov Tragač za Deda Mrazom nije jedini koji postoji – Sjeverno Američko vazdušno odbrambeno zapovjedništvo (NORAD) takođe je pokrenulo vlastiti tragač ponovo ove godine.

Dok je Guglov tragač počeo da prati Deda Mraza tek od 24. decembra, NORAD-ov tragač dozvoljava posjetiocima da vide gdje se on nalazi tokom cijelog decembra, iako izgleda da je Deda Mraz još uvijek na Sjevernom polu.

NORAD prati Deda Mrazova kretanja iz svemira još od 1955. godine, kada su jednom reklamom ohrabrivali djecu da daju broj telefona Deda Mrazu.

Pukovnik Hari Šup je angažovao osoblje da odgovara na pozive i ažurira lokaciju Deda Mraza, a tradicija se sada nastavlja sa tragačem koji prikazuje putovanje Deda Mraza na internetu.

On prikazuje putanju iznad različitih država i ima brojač koji otkriva broj poklona koji su dostavljeni.

Izvor: Daily Mail

Aleksandar je nepopravljivi entuzijasta koji vjeruje u bolje sutra