Gruzija – zemlja ljubavi i hladnog vina
Pixabay

Prestonica Gruzije – Tbilisi

Glavni grad Tbilisi tokom istorije uništavan je čak 27 puta, a danas je jedna od glavnih atrakcija ove zemlje. Veliki broj državnih institucija nalazi se u prestonici, a sagrađene su u vizantijskom stilu. Reka Kura protiče kroz grad i deli ga na dva dela, koje spaja most Mira. Panorama grada se najbolje može videti sa žičare koja turiste vozi do najviše tačke Tbilisija. Stari grad, tvrđava Narikala i crkva Ančiškati iz 6. veka su samo neke od znamenitosti koje privlače veliku pažnju posetilaca.


Nakit, tradicionalno posuđe kao i suveniri mogu se pronaći na buvljoj pijaci koja se održava svake subote. Nacionalni muzej Gruzije, Nacionalna galerija kao i Muzej lepih umetnosti neizostavni su deo za ljubitelje muzeja i galerija. 

Pixabay
Pixabay

Simbol glavnog grada

Simbol glavnog grada Gruzije, statua ,,Majka Gruzija’’ ili Kartlis Deda, ponosno motri na grad sa brda Sololaki, simbolizuje duh žitelja Tbilisija. Statua visoka 22m, predstavlja ženu obučenu u tradicionalnu gruzijsku nošnju, koja u levoj ruci drži pehar vina, kao izraz srdačne dobrodošlice, a u desnoj ruci pripremljen mač, za one koji imaju loše namere.

Pixabay
Pixabay

Mesto na kome je rođeno vino

Od posebnih sorti grožđa pravi se najpoznatije gruzijsko vino, a tradicija pravljenja ovog alkoholnog pića stara je preko hiljadu godina. Signahi je poznat kao grad vina i ljubavi, budući da u njemu postoji veliki broj malih vinarija u kojima se mogu zakazivati proslave kao što su venčanja ili rođendani. Ovu posebnu tehniku pravljenja vina UNESKO je dodao na listu bitnih kulturnih nasleđa sveta. 

pixabay
pixabay

Batumi – glavna luka Gruzije

Batumi je grad u Gruziji i luka na Crnom moru. Nalazi se u podnožju planinskog venca Mali Kavkaz. Nekada je predstavljao jedan od glavnih centara za izvoz vune, svile, nafte i mangana, a danas je to jedno od najpoznatijih letnjih odmarališta.  

Gruzija, bivša sovjetska republika, u oblasti Kavkaza, na raskrisnici je Istoka i Zapada, Evrope i Azije i pod snažnim uticajem Rusije i Amerike. Neobičan i neprepoznatljiv alfabet, još jedna je od stavki koja je vrlo interesantna za turiste. Ovoj popularnosti značajno je doprinelo i otvaranje zemlje za low-cost aviokompanije, što omogućava velikom broju stranih turista da za malo novca posete ovu zemlju.

Izvori:

Portal Mladi

Wikipedia

Travel Magazine