Google Home - veštačka inteligencija u povoju

FOTO: Engadget

Na poslednjoj prezentaciji novih uređaja, Sundar Pićai, izvršni direktor kompanije Google je izjavio: „Veštačka inteligencija je na prvom mestu.“ Od kada je došao na čelnu poziciju ove kompanije, mobilni telefon je postao standardna platforma, da bi se fokus okrenuo ka veštačkoj inteligenciji. Njegov glavni adut za probijanje na tržište je Google Home, uređaj koji je prvi put predstavljen na razvojnoj konferenciji u maju i pušten je u prodaju krajem novembra u SAD.

Po pravilu, ovaj aparat koristi samo engleski jezik. Može mu se reći da kaže „dobar dan“ na španskom, ali ne razume pitanja na ovom jeziku, niti odgovara na njih. Ovaj „pomoćnik“ funkcioniše na sličan način kao Pixel, Guglov mobilni telefon poslednje generacije, ali sa značajnom razlikom. Umesto da odgovara na pitanja putem tekstualnih poruka, on govori.

Cena od 129 dolara ga čini mnogo pristupačnijim, ali se prodaje samo u SAD. Za sada ne postoji datum kada će biti dostupan u drugim državama kao i na drugim jezicima. Moramo se zadovoljiti njegovim prevodom izraza sa engleskog jezika i izgovorom bez stranog akcenta. Glas koji govori na španskom jeziku je drugačiji od onog koji govori engleski, ali ne previše. To je potpuno isti ton glasa koji ima GPS na aplikaciji Google Maps.

Google_Home_bakar_decembar_2016.png

FOTO: Goodhousekeeping

Google Home ne zvuči tako hladno kao Siri ili Alexa. Kako biste ga uključili, potrebno je instalirati aplikaciju Home na vašem mobilnom telefonu i ovaj proces traje samo nekoliko minuta. Kada mu se obraćate, potrebno je reći „OK, Google“; to predstavlja neku vrstu tajnog ključa kojim se ovaj uređaj animira i podstiče na interakciju.

Home je praktičan, ali se svodi na šaljivu igru postavljanja i odgovaranja na pitanja sve dok se ne poveže sa drugim kućnim uređajima. Na primer, da biste upravljali televizorom, potrebno je da posedujete Chromecast, tj. adapter za Google Home, koji košta 35 dolara. Tek nakon toga je moguće da mu zatražite da vam prikazuje fotografije, video snimke sa YouTube-a, ili da preko televizijskog ekrana vrši pretragu na Internetu.

Dizajn ovog uređaja je vrlo jedinstven, ali je glavna zamisao da bude diskretan. Podseća na veoma moderan osveživač vazduha, i na prvi pogled nije moguće uvideti njegovu namenu. Namera je da odgovara svačijem ukusu i dekoraciji ambijenta u kojem se nalazi, pa se zbog toga mogu kupiti presvlake različitih boja za donji deo uređaja, kao na primer boje manga ili marinsko plave. Ovaj deo, koji se savršeno lako menja jer u sebi ima ugrađen magnet, služi da sakrije zvučnike i mikrofon koji omogućavaju da Google Home bude magični virtuelni asistent.

Google_Home_colours_decembar_2016.jpg

FOTO: Androidauthority

Potrebno je spomenuti i neke nedostatke u dizajnu koje treba poboljšati, pre svega električni kabl. Google Home je uvek uključen u struju. Amazon ima dve verzije zvučnika Echo: jedna je bežična a druga za upotrebu u kući. Što se tiče Google Home-a, on, za sada, može raditi samo u kući, priključen na struju. U cilindru se krije malo dugme kojim se gasi mikrofon.

Google Home će uskoro biti u stanju da upali i ugasi svetlo, podiže venecijanere, ili da pusti unutra prijatelje koji zvone na interfon. Ovo će biti slično onome što nudi aplikacija kompanije Apple, koja se, takođe, zove Home (Google i Apple su toliko originalni da su aplikacijama dali potpuno isto ime).

Ovaj uređaj se posebno ističe kada mu zatražite da pusti muziku i može je puštati sa Google Play Music ili aplikacije Spotify. Zna da pusti Šakiru, direktno ide na novu pesmu, La bicicleta, ili samostalno izabere pesme ukoliko mu zatražite da vam pusti salsa muziku. Druga opcija je da mu kažete koje vam je trenutno raspoloženje i zatražite da izabere najadekvatniju muziku za to raspoloženje.

EU%20OM.gif

Google Home voli fudbal i zna sve rezultate ligaških utakmica, uključujući i Ligu Šampiona. Ali kada treba reći da li je Mesi bolji od Kristijana Ronalda, ograđuje se spominjući podatke ko je osvojio više Zlatnih lopti kako ne bi rizikovao sa konkretnim odgovorom. Kada mu kažete „OK, Google, gladan sam“, preporučuje i opisuje neke od restorana koji su blizu vaše kuće. Ali kad treba da objasni kako da dođete do tih restorana, Google Home nije dorastao zadatku. Ne pruža informacije o javnom prevozu, da li treba ići peške ili kolima, već samo proceni udaljenost. Ako ga pitate za vremensku prognozu nekog mesta, temperaturu će izraziti prema Farenhajtovoj skali. Razumeće ako mu postavite pitanje: „Da li mi je potreban kišobran?“, ali ne i ako ga pitate: „Da li je vruće u Barseloni?“.

Google_Home_zvucnikk_decembar_2016.png

FOTO: PCadvisor

Zna ko je Sundar Pićai, takođe prepoznaje osnivače kompanije Google. Ali, ako ga upitate o Marku Zakerbergu, reći će samo da je on poslovni čovek i inženjer, mada smatra da je Facebook veoma kvalitetan projekat. Kada je reč o iPhone-u, malo je kritičniji: „Više mi se sviđa Android, ali je moguće da sam malo pristrasan“.

Ponekad podseća na dvogodišnje dete: krava muče, i Google Home muče; pas laje, i on takođe zalaje; mačka mjauče i Google Home mjauče. Jasno je da je on samo robot. Ali, osim onog štosa kad favorizuje Android, uvek je politički korektan. Kad god može, poziva se na činjenice i podatke, bilo da su iz medija, sa Vikipedije ili nekih drugih stranica, i uvek ih naglas citira. Takođe smatra da su El País vodeće dnevne novine u Španiji.

Nakon prvobitnog entuzijazma i radoznalosti, postaje zamarajuće ponavljati „OK, Google“ za svaki upit. Ova činjenica sprečava prirodniju konverzaciju. Kada ne razume smisao neke rečenice, ili mu je problem da nađe tačan odgovor, može i da vas iznervira. Dok je čovek bespomoćan pred ovim aparatom, sa druge strane Google Home ne odaje nijedan trag umora.

Značajan detalj je da kad god nešto ne zna, uvek završava rečenicu sa „još uvek“. Priznaje da još nije u stanju da odgovori na pitanje, ali želi da to poboljša. Prema Google Home-u, tortilja od krompira se uvek sprema sa lukom, mada kad je reč o paelji sa kobasicom nema izraženo mišljenje. Nije imao mišljenje ni o tome da li će sledeći stanovnik Bele kuće biti Hilari Klinton ili Donald Tramp.


IZVOR: El País