Da li je finski obrazovni sistem najkvalitetniji na svetu?
Pexels

1. Saradnja nasuprot takmičenju

U Finskoj se ne podstiče takmičenje, kako među decom tako i među školama. Iz tog razloga ni ne postoje privatne škole, već se sve škole finansiraju iz državnog fonda. Podsticanje saradnje među đacima urodilo je stvaranjem prijateljstava, svi su srećniji, a roditelj veruje učiteljima ali i instituciji.

2. Prosvetni radnici su cenjeni

Prosvetni radnici u Finskoj su vrlo cenjeni. Sam put dolaska do ovog zanimanja je ozbiljan, potrebno je imati završene master studije i položene državne ispite, kao i personalizovane testove. Međutim, ovo poštovanje potiče iz porodice i verovanja da je kvalitetno detinjstvo uslov za kvalitetan dalji život. 

3. Finska primenjuje rezultate istraživanja

U SAD, na primer, ali i šire, rezultati određenih istraživanja koji se tiču kvaliteta života ali i obrazovanja dece, obično završe u nekoj fioci. U Finskoj se takvi rezultati ozbiljno shvataju i odmah primenjuju najbolja rešenja. Vremenom se prate učinci i vrše adekvatne izmene.

Pexels
Pexels

4. Finci uče kroz praksu

Ono što je svakako daleko zanimljivi način učenja, jeste učenje kroz praksu a ne samo teoriju. U Finskoj se često mogu videti mini-laboratorije u kojima učitelji i nastavnici zajedno sa svojim đacima eksperimetišu i unapređuju svoje znanje.

5. Vreme za odmor je obavezno

Još jedna činjenica koju su Finci implementirali u svoj obrazovni sistem jeste 15 minuta pauze posle svakog časa od 45 minuta. Pokazalo se da ovakav proces rada doprinosi boljim rezultatima dece u školi. Međutim to nije dovoljno uverljiv dokaz za druge zemlje, kao što je na primer SAD, gde se vreme za odmor sve više skraćuje.

Pexels
Pexels

6. Nema domaćih zadataka

S obzirom na kvalitetno vreme koje provedu u školi, sa dovoljno odmora i praktičnog rada, sa posvećenim učiteljima, deca u Finskoj nemaju potrebu za domaćim zadacima. Vreme koje se provodi kod kuće je vreme za porodicu i životne lekcije.

7. Predškolsko obrazovanje

Predškolsko obrazovanje u Finskoj pohađaju skoro sva deca, slično kao i kod nas. U tom procesu se dete polako priprema za školu. Dok se u Americi, poređenja radi, predškolsko obrazovanje plaća te se na samom početku stvaraju značajne razlike među decom.

8. Fakultet je besplatan

Da svaki čovek/dete, ima pravo na obrazovanje, nije ostala samo prazna priča u Finskoj. Osnovne, master i doktorske studije su potpuno besplatne, te su mladi ljudi oslobođeni stresa da li će moći da finansiraju svoje školovanje. Dok je u Americi situacija značajno drugačija - roditelji štede godinama po hiljade dolara da bi bili u mogućnosti da pošalju dete na neki od koledža.


Neke od gore navedenih činjenica zaista fasciniraju i sigurno ćemo biti u prilici da svedočimo implementaciji istih u naš obrazovni sistem jednog dana. Do tad nam ostaje da što više resursa ulažemo u obrazovanje kako bi ono bar za nijansu bilo kvalitetnije od svake prethodne godine.Izvor: b92.net