„Evrosong“ 2017: Iza kulisa
commons.wikimedia.org

Kijev je već bio domaćin ovog svetskog takmičenja (2005), zahvaljujući pobedi Ruslane („Wild dances“) 2004. godine . Bio je domaćin i Dečije pesme Evrovizije 2009. i 2013. godine.Arenu je krasilo 1816 lampi od 854 000 vati, dok se 61km kablova koristilo samo za osvetljenje. Dva Ukrajinska grada su bila u trci za domaćina ovogodišnje Evrovizije: glavni grad Kijev i Odesa.


Tokom svečanog otvaranja bilo je moguće upoznati učesnike. Fanovima je bio dozvoljen prilaz. Predstavnica Rusije, Julija Samolova, pevala je na Krimu, nakon što je Rusija 2014. godine anektirala to poluostrvo koje je bilo u sastavu Ukrajine. Ukrajina je taj čin shvatila kao provokaciju Rusa, pa su pretili da će ruskoj predstavnici zabraniti ulazak u Ukrajinu čak tri godine.


it.wikipedia.org
it.wikipedia.org

Portugalija drži rekord sa najviše poena u finalu. Salvador Sobral pobedio je sa rekordnih 758 poena sa pesmom ,,Amar Pelos Dois".

Francuska učestvuje već 60. put od početka Erovizije (1956).

Prestonica Portugalije, Lisabon, biće dom 63. takmičenja za Pesmu Evrovizije. Veruje se da će MEO arena, treća po kapacitetu i veličini zatvorena dvorana u Evropi, biti zadužena za organizaciju narednog događaja.


Portugalija je srušila ,,prokletstvo’’ pobedom Salvadora. Za čitave 53 godine koliko učestvuje, nije ušla ni u top pet.


Makedonska predstavnica, Jana Burčeška, doživela je veliko iznenađenje – tokom direktnog prenosa, zaprosio je njen dečko Aleksandar.


Dirljiv trenutak na Evroviziji nastao je kada su na scenu izašle tri sestre iz Holandije i članice grupe ,,Odžin’’, koje su pesmu ,,Cry no more’’ posvetile bolesnoj majci.


Tokom revijalnog dela finalne večeri, dok je Džamala premijerno izvodila pesmu ,,I Believe In You’’ , na binu se popeo mladić ogrnut australijskom zastavom i okrenut leđima ka kameri spustio pantalone.