Evo zašto je ovaj film božićni klasik!

FOTO: Franklin

Kada dođe vreme Božićnih praznika, euforija oko kupovanja poklona, radost u malim znacima pažnje i miris sveže spremljenih kolačića u toplom domu, neizostavljivo je odgledati prva dva dela filma „Sam u kući“.

A evo i pet razloga zašto:

Unosi pravi Božićni duh

Iako ovaj film nije usko povezan sa Božićem, sama dekoracija i činjenica da se radnja dešava u vreme tog praznika unosi onaj pravi Božićni duh. Sva ta crveno-zelena dekoracija, Kevinova opsesija jelkom, kako Božić nije Božić bez iste, i ono najbitnije, istaknuta bitnost porodice koja treba da bude okupljena na dan Hristovog rođenja, u meni uvek probudi neki praznični duh.

Pogodan je za gledaoce svih uzrasta

Još kao mala uživala sam u gledanju svih smicalica koje Kevin postavlja lopovima, pa sam čak nekada sa sestrom pokušavala da napravim roditeljima slične prepreke, mada nama nikada to nije uspevalo. Kako rastem, iako sebe uvek smatram detetom, smejem se svakoj toj postavljenoj zamci i replikama iz filma koje znam napamet. Sa druge strane, moji roditelji koji nisu neki filmoljubci, uživaju koliko i ja u porodičnom gledanju ovog filma, a isto tako i moji mali nećaci. Baš zato je ovaj film pravi za sva ona široka ili uža porodična okupljanja, jer u njemu postoji nečeg smešnog, lepog, zanimljivog i poučnog za bake i deke, ali i za mališane.

harry1.jpg

Foto: Witty and pretty

Ovaj film jednostavno nikada ne dosadi

Koliko god puta ga odgledala, uvek me nešto novo zasmeje. Ovaj film, čak i za one koji ga znaju napamet, često zna da probudi različita osećanja. Nekada se usredredimo na one komične scene, kojima je film dobrim delom ispunjen, ali ponekad nas dirne činjenica da u prvom delu deka sedi sam u crkvi gledajući svoju unuku kako peva, jer je posvađan sa svojim sinom, ili žena koja u drugom delu provodi Božić sama sa svojim golubovima, jer joj je srce skrhano. Iako je film prvenstveno porodična komedija, u njemu ima i dosta poučnih momenata koji mogu nečemu da nas nauče, pa makar to bila činjenica da nam se budi onaj čovečji instikt da nije u redu biti sam za porodične praznike.

_veb_novinarstvo.gif

Zanimljivosti koje možda niste znali o filmu

Koliko puta sam samo pretraživala internet da bih pronašla čuveni crno-beli film koji Kevin gleda i čije replike koristi da bi nasamario starije osobe kako u prvom tako i u drugom delu. Međutim, razočaravajuća činjenica je da film „Angles With Filthy Souls“ ne postoji. Ove scene su snimljene samo za svrhe filma „Sam u kući“.

Poznati Kevinov vrisak koji nastaje dok stavlja kolonjsku vodu nije postajao u prvobitnom scenariju, već ga je sam glumac dodao kao svoj lični pečat. Na kraju se ovaj vrisak proslavio, pa je postavljen i na omotu filma.

Vreme za porodicu

Iako je snimljen 90-ih, ovaj film i dalje održava visoko mesto na rang listama dobro ocenjenih filmova širom sveta. Kasnije su snimljeni i treći, četvrti, pa i peti deo „Sam u kući“, ali oni nikada nisu postigli takav uspeh. „Sam u kući“ 1. i 2. je film koji nas vraća u detinjstvo, dečije radosti, vreme kada smo ga prvi put odgledali i kada je prvi put probudio u nama neka posebna osećanja. Ovo je film zbog kojeg se dodatno radujem Božiću i vremenu kada se porodica zajedno okupi, makar na tih dva sata, uživajući i smejući se zajedno. Ovaj film je vreme za porodicu!

Zato u nekom suludom slučaju, ako ga nikada niste odgledali, moja vam je topla preporuka, dok još ima snega napolju, da se ušuškate pod ćebe uz jednu punu šerpu kokica i pustite film „Sam u kući“. Verujte mi na reč, nećete se razočarati.

home-alone1.jpg

FOTO: Film

Sara je direktna, uporna i orginalna, vašu pažnju i interesovanje zadobija sasvim spontatno na nenametljiv način.

Pročitajte i:

Kako je Krcko Oraščić postao božićni klasik?
Stvari zbog kojih volim Beograd
12 razloga zbog kojih se ponosim Vršcem