Šest najvećih teorija o Atlantidi...

FOTO: Večernji list

Prevela: Lorea Ajanić

Atlantida je bila srednjeatlantski kontinent koji je iznenada potonuo u okean

Ideja da je Atlantida bila stvarno istorijsko mesto, a ne samo legenda koju je izmislio Platon, nije se pojavila pre kasnog 19. veka. U svojoj knjizi iz 1882. „Atlantida, svet pre potopa“, pisac Ignatius Doneli raspravlja da su postignuća antičkog sveta (kao što je metalurgija, jezik i poljoprivreda) sigurno bila nasleđena od neke ranije napredne civilizacije, jer ljudi iz antike nisu bili dovoljno vešti da sami razviju sva ta dostignuća.

Pretpostavimo li da je Atlantski okean bio samo nekoliko stotina metara dubok, Doneli je opisao kontinent kojeg je potopio nabujali okean na tačno toj lokaciji koju je naveo Platon: u Atlantskom okeanu upravo izvan „Herkulovih stubova“, dva kamena koja označavaju ulaz u Gibraltarski moreuz. Dugo nakon što je moderna okeanografija i veće razumevanje tektonike ploča pronašla rupe u njegovoj tezi o nabujalom okeanu, neki nastavljaju da se drže Donelijeve teorije, uglavnom zbog njenog pridržavanja za Platonovo smeštanje Atlantide usred Atlantskog okeana.

Atlantidu je progutao Bermudski trougao.

Inspirisani Donelijem mnogi kasniji autori proširili su njegove teorije i dodali vlastite pretpostavke o tome gde bi Atlantida mogla biti. Jedan od ovih autora bio je Čarls Berlic, unuk osnivača poznate škole jezika i autora mnogih knjiga o paranormalnim fenomenima.

Tokom 1970-ih, Berlic je tvrdio da je Atlantida bila stvarni kontinent smešten van Bahama koji je postao žrtva zloglasnog „Bermudskog trougla“ u Atlantiku gde su brojni brodovi, navodno, nestali pod misterioznim okolnostima. Pobornici ove teorije ukazuju na otkriće zidova i ulica dalje od obala Biminija koje izgledaju kao da su ih napravili ljudi, premda su naučnici procenili ove strukture i zaključili da su to prirodne formacije obalnih stena.

Atlantida je bio Antarktik

Druga teorija – da je Atlantida zapravo bila mnogo umerenija verzija onoga što je danas Antarktik – temelji se na radu Čarlsa Hepguda, čija je knjiga iz 1958. „Pomeranje Zemljine kore“ popraćena predgovorom Alberta Ajnštajna. Prema Hepgudu, pre otprilike 12 hiljada godina Zemljina kora se pomerala i time premestila kontinent koji je postao Antarktik s lokacije mnogo severnije nego danas.

Ovaj umereniji kontinent bio je dom razvijenoj civilizaciji, ali iznenadno pomeranje na današnju ledenu lokaciju osudio je na propast stanovnike Atlantide i njihov veličanstven grad bio je pokopan slojevima leda. Hepgudova teorija se pojavila pre nego je svet došao do naučnog razumevanja tektonike ploča, koje je uvelike potisnulo njegovu ideju o „kori koje se pomera“ na zadnje mesto verovanja o Atlantidi.

_veb_novinarstvo.gif

Priča o Atlantidi je mitsko prepričavanje poplave Crnog mora

Ova teorija pretpostavlja da je i sama Atlantida izmišljena, ali priča o njenom nestanku inspirisana je stvarnim istorijskim događajem: bosforskim prolazom u Mediteransko more i naknadnom poplavom Crnog mora, oko 5600. godine pre nove ere. U to vreme Crno more je bilo slatkovodno jezero upola manje nego danas. Poplava je odnela civilizacije koje su se razvijale uz njegove obale u kratkom vremenskom periodu (možda manje od godine dana). Kako su se stanovnici ove regije rasuli, proširili su priče o potopu i možda su dovele – hiljadama godina kasnije – do Platonove verzije Atlantide.

Atlantida je priča o Minojskoj civilizaciji koja je bila na vrhuncu na grčkim ostrvima otprilike oko 2500-1600 godine pre nove ere

Jedna od novijih teorija o Atlantidi tiče se civilizacije koja je bila na vrhuncu na grčkim ostrvima Krit i Tera (sada Santorini) pre više od 4 hiljade godina: Minojci nazvani prema legendarnom kralju Minosu. Veruje se da su oni bili prva velika civilizacija, Minojci su sagradili prekrasne palate, popločane ceste i bili su prvi Evropljani koji su koristili pismo (linearno).

Na vrhuncu svoje moći, ipak, Minojci su iznenada nestali s istorijske scene – dugotrajna misterija koja je održavala verovanje u vezu između ove velike civilizacije osuđene na propast i Platonove Atlantide. Istoričari veruju da je oko 1600. godine pre Hrista snažan potres pogodio vulkansko ostrvo Teru i izazvao erupciju koja je izbacila 10 miliona tona kamenja, pepela i gasova u atmosferu. Cunamiji koji su usledili nakon erupcije bili su i više no dovoljni da izbrišu minojske gradove širom regije, uništenje koje je učinilo Minojce ranjivima za napadače s grčkog kopna.

Atlantis_by_everlite.jpg

FOTO: Marcelodalla

Atlantida nije uopšte postojala – Platon ju je izmislio

Mnogi istoričari i naučnici tokom istorije došli su do zaključka da je Platonova verzija o izgubljenom kraljevstvu Atlantidi izmišljena. Prema tome, grčki filozof je izmislio Atlantidu kao svoju viziju idealne civilizacije s namerom da priča o njenom nestanku bude opomena da bogovi kažnjavaju ljudsku oholost. Van Platonovih dijaloga ne postoji nijedan pisani dokaz o Atlantidi, čak ni u brojnim tekstovima koji su preživeli od vremena antičke Grčke. Štaviše, uprkos modernom napretku u okeanografiji i mapiranju okeanskog dna, nijedan trag takve potonule civilizacije nikad nije pronađen.

IZVOR: History Lists

Lorea vidi prevođenje kao upoznavanje nepoznatog, prihvatanje drugačijeg i kao otvaranje komunikacije s ljudima, što nas uvek vodi u samo jednom pravcu - napred!