Energetski napici i zdravlje

Foto: Wikimedia Commons

Preveo: Aleksandar Tošić

Često obećavajući brz priliv energije, energetski napitak se definiše kao piće koje sadrži sastojke za koje se tvrdi da povećavaju mentalni i fizički učinak, na ovaj ili onaj način. Popularnost energetskih napitaka je porasla od devedesetih i danas imamo mnogo dostupnih brendova.

Energetski napici se obično pakuju kao i gazirani sokovi i imaju sličan ukus, ali se od njih razlikuju po dodatnim sastojcima, ili bar po sastojcima koje navodno imaju. Navodna „povećana mentalna svijest" od energetskih napitaka je najviše posljedica količine kofeina, koja može drastično da varira. Kako navodi odjeljenje za psihijatriju i naučne studije ponašanja na univerzitetu medicine Džon Hopkins, sadržaj kofeina u energetskom napitku se kreće u rasponu od 50 do suludih 505 miligrama po jednoj limenci ili flaši.

Kofein je prirodni i najviše korišćen stimulans na svijetu, većina potrošača vjeruje da je to bezbjedni izvor neposredne energije bez ikakvih neželjenih efekata. Ovo može biti daleko od istine.

Zdravstvena ustanova Oksford, kao i odjeljenje za urgentnu medicinu univerziteta Masačusets, upozoravaju da kofein može da poveća krvni pritisak, poremeti spavanje, pogorša psihičko stanje i izazove zavisnost. Prekomjerno korišćenje kofeina može da uzrokuje trovanje kofeinom koje vodi do ubrzanog rada srca, povraćanja, srčanog napada i smrti.

Magična formula

Pored kofeina, mnogi energetski napici promovišu posebnu mješavinu drugog bilja i sastojaka. Verzije bez šećera postoje, ali većina energetskih napitaka sadrži velike količine šećera. Eliksiri koji „pružaju energiju" najčešće su kombinacija guarane, taurina, ženšena i vitamina B. Izazvao bih bilo koga da pronađe energetski napitak čiji je marketing u skladu sa sastojcima onoga što je u limenci.

Krila? Čisto sumnjam. Centar za medicinske studije univerziteta Kalamazu države Mičigen izvještava da sadržaj ženšena većine energetskih napitaka ide znatno ispod dijetalnih preporuka.

Briga oko upotrebe bilja u ovim pićima je u vezi njihovog izvora. Proizvođači energetskih napitaka nisu dužni da istaknu da li je bilje koje koriste bilo prskano otrovnim pesticidima, ozračeno ili zalivano zagađenim zalihama vode. Ne postoji način da saznamo koje druge toksine sadrže ova pića i da li će bilje imati neke negativne efekte.

alcohol-654729_640.jpg

Foto: Pixabay

Koliko su popularni energetski napici?

Sudeći po istraživanju podataka nacionalnog zdravstva iz 2010. godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je prijavio da jedna od tri odrasle osobe pije jednu limenku energetskog pića sedmično, 21% ispitanika piju više od jedne limenke sedmično i 11% ispitanika piju više od 3 limenke energetskog pića sedmično. Postavlja se pitanje šta se dešava sa našim životima i sa ličnim zdravljem kad tako lako posežemo za „turbo sokovima"?

Da li energetski napici povećavaju kognitivni učinak?

Iako proizvođači energetskih napitaka tvrde, ili makar nagovještavaju da njihovi proizvodi imaju pozitivne efekte na kognitivni učinak, studije su pokazale da u poređenju sa limunadom bez šećera, konzumiranje energetskog pića nema značajan pozitivan efekat na koncentraciju, rasuđivanje i sposobnost.

Da li energetski napici povećavaju sportski učinak?

Konzumiranje energetskih napitaka, kako kod rekreativaca tako i kod profesionalnih sportista, drastično se uvećalo zadnjih par godina.

Odjeljenje fizičke nastave na univerzitetu Kregton sprovelo je nasumičnu mješovitu studiju da bi ispitali efekte Red Bula bez šećera na dizanje tegova. Sedamnaest mladih istreniranih muškaraca je učestvovalo i rezultati su pokazali da Red Bul bez šećera nije poboljšao učinak dizanja tegova.

Posebna nasumična mješovita studija sprovedena od strane univerziteta Juta je pokazala da niskokalorični energetski napitak koji sadrži kofein i taurin NIJE povećao sprinterski učinak i respiratornu snagu 20 fudbalera NCAA lige koji su učestvovali u istraživanju.

red-bull-565614_640.jpg

Foto: Pixabay

Da li energetske napitke treba piti na radnom mjestu?

Univerzitet Luzijana u gradu Lafajet upozorava da mentalni i fizički efekti energetskih napitaka (nestabilno spavanje, aritmije) mogu ugroziti bezbjednost na radnom mjestu, naročito na polju zdravstva. Da li bi se osjećali ugodno ako bi vaš hirurg iskapio jedno energetsko piće prije vaše operacije?

Energetski napici u vojsci

Kada je vojni institut za istraživanja Valter Rid sproveo istraživanje da analizira vezu između upotrebe energetskih napitaka i problema sa spavanjem u periodu poslije ratnih operacija koji se javljaju među pripadnicima oružanih snaga, zaključci nisu bili pozitivni.

Podaci iz oslobodilačke operacije u Avganistanu pokazali su da su preko 44% zaposlenih pripadnika oružanih snaga konzumirali minimum jedno energetsko piće u toku dana i skoro 14% su konzumirali više od tri dnevno. Kao što se i očekivalo, pripadnici oružanih snaga koji su konzumirali tri ili više energetskih pića dnevno su spavali manje od 4 sata i takođe su mnogo više bili podložni stresu i umoru.

Da li su nam energetski napici zaista potrebni?

Postoje teške reklamne kampanje sa ciljem da vas uvjere da su energetska pića toliko moćna i efikasna da su na korak od toga da budu farmaceutski proizvodi. Ta priča je ništa drugo do izvikana. Samo na osnovu šećera i hemijskih sastojaka većine energetskih napitaka (samo provjerite etiketu sa sastojcima) preporučujemo njihovo izbjegavanje u potpunosti.

Oni su loši za vaše zube i samo dodaju još toksina vašem organizmu. Njihova dehidrirajuća svojstva smanjuju količinu vode u vašem tijelu i prirodni proces detoksikacije. Gdje je tu korist?

Ako ste konstantno iscrpljeni i trebate energetski napitak da izgurate dan, preporučujem da napravite popis i utvrdite uzrok vaše iscrpljenosti. Da li dovoljno spavate? Da li imate redovne obroke? Šta jedete? Da li pijete dovoljno vode? Da li vježbate redovno?

Umor je osnova nedostatka bilo koje od ovih navika. Njihova redovna provjera može u potpunosti eliminisati vašu želju za „poboljšanim" i izvikanim sokovima kakvi su energetski napici. Redovno provjeravajte ishranu, redovno vježbajte, dovoljno spavajte i ako ste zabrinuti zbog povećanja toksina, možete očistiti svoje tijelo.


Izvor: Global Healing Center

Aleksandar je nepopravljivi entuzijasta koji vjeruje u bolje sutra!