Ekranizacije koje su nadmašile knjige
Unsplash

„Knjiga je bolja!“ komentar je koji se najčešće čuje povodom filmske adaptacije književnog dela. Veruje se da nijedan film ne može da dostigne dubinu knjige i da verno prikaže svet koji je pisac stvorio. Ipak, kad iza adaptacije stane talentovan reditelj, priča može da dobije novi obrt, a ponekad i da postane zanimljivija od knjige. Predstavljamo vam nekoliko takvih primera.

1. „Prvi igrač na potezu“ (Ready Player One, 2018)

Ernest Klajn je napisao roman za one koji „kapiraju“ aluzije na stare video-igre i pop-kulturu osamdesetih godina dvadesetog veka. Stiven Spilberg je adaptirao ovu priču o potpunom uživljavanju u kompjutersku igru, potrazi za blagom i pobuni protiv sistema, učinivši je razumljivijom i logičnijom za širu publiku.


Takođe je odao počast popularnim filmovima kao što su „Terminator 2: sudnji dan“, „Gvozdeni džin“, „Povratak u budućnost“, „Isijavanje“, „Strava u Ulici brestova“ i drugi. Film su upotpunili neverovatni specijalni efekti, a aluzije su bile pun pogodak.


•    Ocena na platformi IMDb: 7,6.

2. „Svetlo između okeana“ (The Light Between Oceans, 2016)

Roman autorke M. L. Stedman tipičan je primer drame. U njemu ćete naći ljubav, porodičnu istoriju i likove suočene sa teškim izborima. Međutim, mnogi čitaoci tvrde da je knjiga suviše melodramatična, sentimentalna, pa čak i izveštačena.


Reditelj Derek Sijanfrens uspeo je da izostavi loše strane priče i veoma verno dočara glavne likove (koje glume Majkl Fasbender i Alisija Vikander). 


•    Ocena na platformi IMDb: 7,2.

Autorka romana „Svetlo između okeana“ je prisustvovala premijeri i izjavila je da je posle toga plakala celu noć – toliko ju je zadivila adaptacija njene knjige.

3. „Američki bogovi“ (American Gods, od 2017. do danas)

Roman Nila Gejmena o postojanju starih i novih bogova u savremenoj Americi i njihovoj borbi za opstanak predstavlja neverovatnu i višeslojnu priču, ali upravo zbog svoje složenosti može da bude teško razumljiv i da odbije neiskusne čitaoce. Serija je pristupačnija, pruža jasnije naznake o pravoj prirodi nekih likova i sadrži otvorenije mitološke aluzije. U jednom intervjuu, Nil Gejmen je izjavio da će, kad bude pisao nastavak, zamišljati gospodina Sredu sa likom Ijana Mekšejna i Loru Mun sa likom Emili Brauning.


•    Ocena na platformi IMDb: 8,1.

4. „Bela i Sebastijan“ (Belle & Sebastian, 2013)

Divni roman Sesila Obrija, pun pozitivne energije, govori o doživljajima šestogodišnjaka Sebastijana i njegovog psa Bele, ženke pirinejskog planinskog psa. Iako zvuči pomalo izveštačeno, knjiga je postala odličan predlog za istoimeni film. Živopisni pejzaži, prijatna muzička pratnja i priča puna dobrote i topline (uprkos tome što se odigrava u vreme Drugog svetskog rata) zajedno čine izvanredan film za celu porodicu, kakav se više ne viđa u današnje vreme blokbastera.


•    Ocena na platformi IMDb: 6,9.

Unsplash
Unsplash

5. „Spaljivanje“ (Burning, 2018)

Film se zasniva na kratkoj, lirskoj pripoveci koja ne sadrži nikakvu radnju. Korejski reditelj Čeng-dong Li uspeo je da razvije ovu priču i da od nje stvori psihološku misteriju sa elementima drame, pa čak i trilera, o međusobnim odnosima troje mladih ljudi.


Uz razne psihološke, socijalne, a i političke konotacije, kad gledate ovaj film kao da slažete slagalicu (zato ga neki kritičari porede sa filmom Dejvida Linča „Malholand drajv“) i bio je izuzetno dobro prihvaćen na sedamdeset prvom filmskom festivalu u Kanu.


•    Ocena na platformi IMDb: 7,7.

6. „To“ (It, 2017)

Ekranizacija iz 2017. godine dodala je napetost i atmosferu legendarnom romanu Stivena Kinga. Reditelj Endi Muskjeti uspeo je da stvori pravi, klasičan horor film o drevnom zlu koje vreba mali grad. ali bez potoka krvi, nego uz zanimljiv, upečatljiv, dosledan zaplet i uz poštovanje prema izvornom tekstu. Treba pomenuti i izuzetan nastup Bila Skarsgorda, čiji klovn Penivajz je bio toliko ubedljiv, da je preplašio mlade kolege kad su ga prvi put videli.


•    Ocena na platformi IMDb: 7,4.

7. „Lovac na misli“ ( Mindhunter, od 2017. do danas)

Ova TV serija se zasniva na memoarima nekadašnjeg agenta Ef-Bi-Aj-a koji je razvijao inovativne istražiteljske metode koje zalaze u psihologiju, antropologiju i sociologiju u cilju otkrivanja motiva manijaka. Materijal je zanimljiv, ali i veoma specifičan i ne može svako da ga „svari“. Međutim, Dejvid Finčer je uspeo da preobrazi taj nedosledan narativ u napet triler brze radnje, sa realističnim likovima i atmosferom, uz brojne misterije i obrte.


•    Ocena na platformi IMDb: 8,6.

8. „Ulični mačak Bob“ (A Street cat Named Bob, 2016)

Ova knjiga govori o dirljivom prijateljstvu između uličnog muzičara Džejmsa i mačka koji ga je bukvalno spasao zavisnosti od droge. Prevedena je na preko 30 jezika i zadržala se na vrhu liste bestselera magazina „Sandej Tajms“ više od 76 nedelja. Ipak, mnogi čitaoci su ukazali na to da je jezik knjige, uprkos inspirativnoj priči, dosta pojednostavljen.


•    Ocena na platformi IMDb: 7,4.

Izvanredna ekranizacija udahnula je novi život knjizi. Bob lično se pojavljije u naslovnoj ulozi, a i njegov vlasnik Džejms Boven glumi u jednoj sceni pred kraj filma, kad traži autogram od glavnog junaka.

9. „Iščezla“ (Gone Girl, 2014)

Roman „Iščezla“ otvorio je vrata holivuda spisateljici Džilijan Flin. Ubedljiva ekranizacija Dejvida Finčera predstavlja psihološki triler s elementima drame, koji gledaoce drži u napetosti od početka do kraja. Dok gledate ovu porodičnu dramu, primorani ste da nagađate ko je zločinac, a ko žrtva, dok vam se od preokreta u zapletu vrti u glavi.


•    Ocena na platformi IMDb: 8,1.

Unsplash
Unsplash

10. „Moj život kao tikvica“ (My Life as a Zucchini, 2016)

Neobična ali nezaboravna lutkarska animacija pretvorila je knjigu o dečaku siročetu u dramu sa elementima nadrealizma i crnog humora. Ipak, film je jednostavan, dirljiv i pun dobrote, premda pomalo tužan. „Moj život kao tikvica“ nominovan je za Oskara za najbolji dugometražni animirani film 2017. godine.


•    Ocena na platformi IMDb: 7,8.

11. „Digitalni ugljenik“ (Altered Carbon, od 2018. do danas)

Roman Ričarda Morgana govori o istrazi ubistva u svetu gde se svest digitalizuje i čuva u kompjuterskoj memoriji. Objavljen je 2002. godine i sadrži puno opisa borbe, oružja i snažnih likova.


Netfliksovi scenaristi su uložili dosta truda u ekranizaciju. Proširili su zaplete oko postojećih likova, dodali nove, interesntne likove, a takođe su pojasnili logiku priče, dok su izvanredni specijalni efekti upotpunili vizuelni utisak. 


•    Ocena na platformi IMDb: 8,2.

„Digitalni ugljenik“ je počeo je kao prosečna naučno-fantastična i akciona priča, ali pretvorio se u upečatljivu seriju u sajberpank stilu.

12. „Podivljalo more“ (Adrift, 2018)

Knjiga predstavlja istinitu, potresnu priču o opstanku na pučini, prema doživljajima Tami Eškraft koja je ostala sama u čamcu nakon brodoloma. Ekranizacija u režiji Baltazara Kormakura je živopisnija i emotivnija. Šejlin Vudli i Sem Kleflin meastralnom glumom dočaravaju osećanja likova tako da ih i gledaoci dožive.


Šejlin je izjavila da je većina glumačke ekipe patila od morske bolesti u toku snimanja zato što je 90% filma snimano na otvorenom moru, na dva sata od obale. Ekranizacija efektno kombinuje melodramu i film katastrofe.


•    Ocena na platformi IMDb: 6,6.

13. „Fantastične zveri i gde ih naći“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016)

Knjiga predstavlja priručnik o magičnim stvorenjima, bez ikakvog zapleta. Objavljena je radi prodaje u dobrotvorne svrhe, kao dodatak serijalu „Hari Poter.“ Ipak, na osnovu ove knjige nastala je nova priča u svetu Harija Potera, koja opisuje svet čarobnjaštva pre Harijevog rođenja. Prvobitno je ovaj film zamišljen kao prvi deo trilogije, ali producenti su na kraju potvrdili da će se priča razvijati kroz pet filmova, kao i da će Džoana Rouling biti odgovorna za scenarije.


•    Ocena na platformi IMDb: 7,4.

14. „Gospodin Mercedes” (Mr. Mercedes, od 2017. do danas)

Ovo je prvi pokušaj „kralja horora”  da se okuša u žanru krimi-romana. Priča govori o penzionisanom detektivu koji se suprotstavlja mladom hakeru-psihopati.


Stvaraoci serije su sa velikom pažnjom pristupili izvornom tekstu i očuvali su njegov duh i atmosferu, ali na takav način da je priča postala istovremeno manje uznemirujuća i interesantnija. Hari Tredavej i Brendan Glison su zastrašujuće ubedljivi, a njihova odlična gluma predstavlja dodatan razlog da pogledate seriju.


•    Ocena na platformi IMDb: 8,0.

Da li i vi znate za neke ekranizacije koje su još bolje od knjiga na kojima se zasnivaju?

Izvor: Brightside