Dron za prevoz ljudi od jula u Dubaiju

FOTO: Dubai

Ovaj put reč je o automatskom vazdušnom transportu. U februaru ove godine, direktor Agencije za transport i puteve Dubaija, Matar al-Tajer, najavio je na samitu Svetske vlade da će već u julu početi da radi prvo vazdušno, bespilotno vozilo za prevoz putnika. Kako je naveo direktor, uređaj, koji je ispitan od strane gradskih organa civilne avijacije, već je leteo nebom nad Dubaijem u blizini hotela Burdž Al-Arab. Sa ovim novim vozilom, Dubai ostaje u samom vrhu futurističkih gradova i približava se cilju da četvrtina saobraćaja u gradu bude aero-automatska do 2030. godine.

Dron EHang184

EHang184 je prezentovan na „CES-u 2016“ (Consumer Electronic Show) – sajmu koji okuplja dizajnere revolucionarnih elektronskih proizvoda, kao i kompanije najnovijih tehnologija. Tom prilikom, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, objavio je na svom Tviteru da je svrha ovog projekta „olakšanje aero-saobraćaja, kao i smanjenje zagađenja i povećanje efikasnosti“.

Dron1.jpg

FOTO: Recode

Dron EHang184 može da transportuje samo jednu osobu do 100 kilograma, zajedno sa malom torbom, kao prtljagom, u zadnjem delu. Kako bi putovao u ovom vozilu, putnik samo treba da unese mesto polaska i destinaciju putovanja. Samu vožnju obavlja mašina. Međutim, destinacija ne sme da bude predaleko, jer baterija ima trajanje od svega pola sata, što omogućava putovanje do 50 km, pri brzini od 160 km na sat, mada je preporučljivo da se ne prelazi brzina od 100 km na sat. Kada stigne na željenu lokaciju, dron će se spustiti sa 3.500 m visine, koje je u stanju da postigne ovo vozilo. Ukoliko dođe do bilo kakvih smetnji, dron ima sigurnosni sistem koji automatski procenjuje situaciju i traži sigurno mesto za sletanje.

Kineska kompanija EHang, zadužena za razvoj i proizvodnju ovog drona, nije precizirala broj vozila koji će da proizvede. Takođe, još uvek se ne zna cena ovog proizvoda na tržištu, ali po glasinama cena će biti oko 300.000 dolara. Posle uspeha koji je doživeo EHang184, i druge kompanije se upuštaju u avanturu zvanu robot-vozilo. Airbus Group SE je počeo sa pravljenjem prototipa prošle godine i ima nameru da ga isproba krajem 2017. godine. Takođe, izraelska kompanija Urban Aeronautics Ltd čeka na probu svog proizvoda krajem ove godine.


IZVOR: La Vanguardia