Dodela Goja nagrada u 2017. godini

FOTO: Vijesti

Nagrade Goja (Premios Goya), koje uručuje Španska akademija filmske nauke i umetnosti, ove godine će biti uručene po 31. put, 4. februara u hotelu Madrid Marriot Auditorium. Trenutna predsednica Akademije je britanska kostimografkinja Ivon Blejk (Ivonne Blake) i ona obećava jedan svečani događaj koji će biti jednostavan, zabavan i elegantan, pa je zbog toga proširila listu zvanica kojom treba da privuče nove članove da bi došlo do modernizacije i obnove ove institucije.

U subotu, 4. februara, hotel Madrid Marriott Auditorium će biti mesto održavanja proslave u čast španskog filma. Program će voditi Hose Luis Ibora i glumac iz Malage po imenu Dani Rovira, kome će ovo biti treći put da vodi ovu svečanost. Glavni junak filma „Zbog tebe promeniću prezime“ (Ocho apellidos vascos), koji je već dobio nekoliko kritika na prošloj svečanosti, uverava da je sada smireniji jer nema šta da izgubi, a, osim toga, jasno je dao do znanja da nakon završetka svečanosti neko vreme neće proveravati svoj nalog na Twitter-u.

Dani-Rovira-MADMENMAG.jpg

FOTO: Alchetron

Rovira je izjavio da će njegov scenario, koji je napisao zajedno sa Injakijem Urutiom i Hoseom Huanom Vakerom, biti bez tona ljutnje i neće puno ulaziti u političke teme da bi se akcenat stavio na film, jer je to ono što je zaista važno. Najpoznatija lica španskog filma će ponovo defilovati na toliko očekivanom crvenom tepihu, a među političarima koji su potvrdili svoj dolazak nalazi se i ministar prosvete, kulture i sporta Injigo Mendes de Vigo.

Nije predviđen veliki broj ceremonija, kao što je to bio slučaj na prethodna dva otvaranja. Novina koja je uvedena će ići u korist Filmskom simfonijskom orkestru. Naime, ovaj orkestar će na sceni imati 70 učesnika tokom cele gala večeri i pratiće maestra ceremonije, izvodiće nominovane melodije i melodije kojima će označavati dolazak i odlazak glumaca sa scene.

Ove godine je predstavljeno 155 filmova: 90 naučnofantastičnih filmova, 62 dokumentarca i 3 animirana filma. Takođe će se takmičiti 16 hispanoameričkih filmova, 58 dugometražnih i 33 kratkometražna filma.


„Sedam minuta posle ponoći“ – favorit sa 12 nominacija

Filmovi „Sedam minuta posle ponoći“ (A Monster Calls), „Čovek sa hiljadu lica“ (El hombre de las mil caras) i „Kasno je za bes“ (Tarde para la ira) su favoriti za dobijanje Goja nagrada.

Fantastična drama Huana Antonija Bajona, „Sedam minuta posle ponoći“, najspektakularniji film u prethodnoj godini u Španiji i osvajač sedam nagrada Gaudi, je u trci da dobije 12 Goja nagrada i to za: film, režiju, prilagođeni scenario, sporednu žensku ulogu, produkciju, fotografiju, montažu, originalnu muziku, umetničku režiju, šminku i frizuru, zvuk i specijalne efekte.

a-monster-calls-2016-trailers-posters.jpg

FOTO: Screen Rant

Film „Čovek sa hiljadu lica“ Alberta Rodrigesa koji govori o Fransisku Paesu, bivšem tajnom agentu španske Vlade, takmiči se za 11 Goja nagrada među kojima su nagrade za najbolji film, režiju, prilagođeni scenario i za glavnog glumca.

Prvo delo Raula Arevala, „Kasno je za bes“, film koji je trijumfovao na dodeli nagrada Forke, se takođe takmiči za iste nagrade. Arevalo, koji je do sada bio samo glumac, debituje kao režiser sa ovim napetim trilerom osvete i glavni je favorit za dobijanje Goja nagrade za najbolje režiranu priču. Ako se pogledaju njegovi prethodni uspesi, ne treba da začudi ako na kraju postane slavan zbog ovog filma.

Ove filmove slede ratni avanturistički film Salvadora Kalva „1898: Poslednji na Filipinima“ (1898: Los últimos de Filipinas) sa devet nominacija, „Hulijeta“ (Julieta) Pedra Almodovara sa sedam nominacija i film „Neka nam Bog oprosti“ (Que Dios nos perdone), policijski triler Rodriga Sorogojena sa šest nominacija.

1366_2000.jpg

FOTO: Blog de cine

Akademija je spasila od zaborava film „Kraljica Španije“ (La reina de España), osuđivani nastavak dela „Devojka tvojih snova“ (La niña de tus ojos) Fernanda Truebe, koji ima pet nominacija od kojih je najvažnija nominacija za najbolju glavnu glumicu Penelope Krus.

Među nominovanim filmovima nalazi se i erotska komedija „Kiki, ljubav se stvara“ (Kiki, el amor se hace) i film inspirisan stvarnom pričom Ramona Aroja kome je dijagnostikovana multipla skleroza pod nazivom „100 metara“ (100 metros), gde glavnu ulogu tumači upravo voditelj ove svečanosti, Dani Rovira.

U kategoriji za najboljeg režisera se takmiče Alberto Rodriges, Pedro Almodovar, Huan Antonio Bajona i Rodrigo Sorogojen. Za najboljeg glumca u obzir dolaze Eduard Fernandes, Roberto Alamo, Antonio de la Tore i Luis Kaljeho. Ema Suares je favorit za najbolju žensku ulogu u filmu „Hulijeta“, pored Penelope Krus i Karmen Manći.

Počasna nagrada Goja će ove godine otići u ruke glumice i pevačice Ane Belen (Ana Belén), koja je prema rečima Ivon Blejk „nezamenljivo lice i glas španskog filma“. Profesionalni put ove umetnice koja ima 65 godina obiluje sa više od 50 naslova u kojima je igrala, a jedan od njih je i režirala. Do prošle godine, kada se pojavila u filmu „Kraljica Španije“, umetnica je deset godina bila van sveta filma.

anabelen-644x362.jpg

FOTO: Información al desnudo

Ovogodišnja ceremonija izaziva brojne polemike zbog odluke španske Televizije 5 (Tele 5) da ne učestvuje na ovom događaju u znak protesta zbog pokroviteljstva firme Saphir. Ova firma je osuđena od strane Vrhovnog suda zbog plagiranja parfema marke Puig. Organizatori dodele Goja nagrada su po treći put za redom odabrali ovu kompaniju kao glavnog pokrovitelja navodeći da se radi o situaciji koja se desila nakon potpisivanja ugovora o pokroviteljstvu između Akademije i kompanije Saphir Perfums i da je ova konstatacija njima potpuno strana.


IZVOR: La Vanguardia