Diznijeve princeze kao stvarne osobe
JLinsky (Flickr)

Zlatokosa

Bajka koju su vam kao malima čitali bitno se razlikuje od originala, tj. prve verzije. U „vašoj bajci“ Zlatokosu u visokoj kuli drži veštica. Ona se uz pomoć njene duge kose penje u kulu. Kada veštica sazna da se Zlatokosa zaljubila u princa, i on u nju, odlučila je da ih rastavi. Odsekla je Zlatokosi dugu kosu i namamila princa da se popne u kulu te ga na prevaru bacila. On pada u trnje i ostaje slep, a Zlatokosu je veštica proterala. Međutim, oni se ipak sreću. Zlatokosa plače i njene suze padaju po prinčevom licu i očima i on tako progleda. Živeli su srećno do kraja života.


U prvoj verziji priče Zlatokosa se slučajno odala da je u ljubavi sa lepim princom, tako što je rekla veštici da joj je odeća postala tesna i time joj stavila do znanja da je trudna.

Mala sirena

Mala sirena, Arijel, kreacija je Hansa Kristijana Andersena. Ona spašava princa od davljenja i zaljubljuje se u njega. Od morske veštice dobija noge u zamenu za glas. Međutim, princ se ženi drugom devojkom, a Arijel se baca u more i pretvara se u morsku penu. Ovo je original, tj. prva verzija priče.

Moana

Autori su prvobitnu ideju o snimanju filma o Mauiju preinačili inspirisani predivnim i snažnim ženama koje žive u Polineziji, te su stvorili potpuno izmišljen lik Moanu.


Film je vezan za polinezijsku mitologiju, koja u sebe uključuje verovanje da su zahvaljujući polubogu Mauiju nastala ostrva. Razlika između mita i filma je ta što se u mitovima pojavljuje Maui, a u filmu Moana.

MasaneMiyaPA (Wikimedia Commons)
MasaneMiyaPA (Wikimedia Commons)

Mulan

Mulan potiče iz balade koja je nastala u Kini. Ona odlazi na front. Posle deset godina ratovanja ona se vraća porodici koja je dočeka u veselju.


Ali u jednoj od verzija, Mulan se nakon povratka sa fronta vraća kući gde saznaje za očevu smrt i za propast porodice. Zbog svega toga ona izvršava samoubistvo.

Snežana i sedam patuljaka

U prvoj verziji ove bajke braće Grim, veštica na Snežaninom venčanju za kaznu nosi užarene cipele u kojima mora da igra sve dok ne umre.

Zaleđeno kraljevstvo

Lik Elze preuzet je iz bajke Hansa Kristijana Andersena „Snežna kraljica“. Snežna kraljica živi u zaleđenom dvorcu. Pomoću parčeta stakla zarobila je malog dečaka Kaja. Njega spašava drugarica Gerda.

Lepotica i zver

Ovu prelepu priču napisala je Madam Gebrijel-Suzen d Vilnov. Veruje se da je autorka inspiraciju za ovu priču našla u ljubavnom paru koji je zaista postojao. To su bili Pedro i Ketrin Gonzalvus.


Naime, Pedru je celo telo bilo obraslo gustom kosom usled retkog genetskog poremećaja. I pored toga oni su živeli zajedno i imali su sedmoro dece.

FirstDisney (Wikimedia Commons)
FirstDisney (Wikimedia Commons)

Uspavana lepotica

Jedna od najranijih verzija ove priče je ta da se princeza Zelandin zaljubila u princa Trojlusa. Ona pada u začaran san i za to vreme Trojlus vodi ljubav sa njom. Ona ostaje trudna. Njihova beba je izvukla lan iz Zelandine i njih dvoje se venčavaju.

Pokahontas

Pravo ime Pokahontas je Matoka. Ona je rođena 1595. godine. Njen otac je bio poglavica Pouaten plemena. Prema rečima Džona Smita, ona mu je spasila život, ali za to nema nikakvih dokaza.


U stvari, Matoku su zarobili i od nje je Džon Rolf tražio da se uda za njega, kako bi je oslobodili. Pošto je umrla kada je napunila 21. godinu, naslućuje se da nije pristala na tu ucenu.

Izvor: Lola