Neobični filmovi Dijega Lune

FOTO: Anthemmagazine

Dijego Luna (Diego Luna) će uskoro napuniti 37 godina i upravo uoči meksičke premijere filma Odmetnik 1: Star Wars priča (Rogue One: A Star Wars Story) u kojem igra kapetana Kasijana Andora, heroja unutar mističnog sveta Ratova zvezda, jasno je da je danas jedna od najznačajnihih internacionalnih figura u svetu filma.

Dijego Luna, sin scenografa Alehandra Lune, započeo je svoju karijeru kao dečiji glumac. Takođe je glumio u raznim telenovelama i pozorišnim komadima, da bi se kasnije strastveno posvetio filmu i od tada se oprobao kao scenarista, producent i režiser.

Zajedno sa Gaelom Garsijom Bernalom i Pablom Krusom, Dijego Luna je osnovao producentsku kuću Canana y Ambulante Gira de Documentales, što im je pomoglo da jasno definišu svoje filmske projekte, pronađu mlade talente i stvore kulturu negovanja dokumentarnog filma.

Dijego Luna i Gael Garsija Bernal su 2001. godine na Mostri u Veneciji zajedno dobili nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg novog glumca za rad na filmu I ja tebi kevu (Y tu mamá también) Alfonsa Kuarona.

Prema FilminLatino, platformi za globalnu kinematografiju, predstavljamo vam neke od filmova u kojima Dijego Luna pokazuje svoje režisersko umeće, i brižno deli svoje viđenje o problemima i nevoljama koje se dešavaju u svetu.


J. C. Chavez (H. S. Čaves, Meksiko, 2007)

Ovo je dokumentarac o Huliju Sesaru Čavesu (Julio César Chávez), poznatom meksičkom bokseru. Prikazuju se delovi iz njegovog života, kao i intervjui sa ličnostima iz sveta sporta, novinarima i političarima. U filmu je istraživan njegov život od početaka u karijeri i istorijskih pobeda, preko lične borbe protiv neminovne prolaznosti vremena i prenošenja zaostavštine na sina, Hulija Sesara Čavesa mlađeg.


Abel (Avelj, Meksiko, 2010)

Avelj je dečak od devet godina koji je zbog negativnog stava i ponašanja dospeo u mentalnu instituciju koja se nalazi blizu njegove kuće. Njegova majka je sigurna da bi ponovni susret sa bratom i sestrom poboljšao njegovo emotivno stanje, pa ubeđuje doktora da Avelja otpusti iz bolnice na nedelju dana. S obzirom na to da ga je otac napustio, Avelj postaje nekonvencionalna očinska figura koja uspeva da ujedini porodicu.


César Chávez (Sesar Čaves, Meksiko i SAD, 2014)

Ovo je film o životu Sesara Čavesa, predvodnika najvećeg mirnog protesta u istoriji SAD. Cilj tog protesta je bilo ustavno priznavanje osnovnih ljudskih prava više od 50.000 poljoprivrednih radnika iz Kalifornije, posle više od čitavog veka tokom kojeg su bila zanemarivana. U filmu igraju zvezde poput Džona Malkoviča, Mišela Penje, Amerike Ferere i Rosario Doson. Sesar Čaves predstavlja emotivnu filmsku produkciju internacionalnog kvaliteta, za koju je Dijego Luna dobio priznanja u svetu kinematografije.


Revolución (Revolucija, Meksiko, 2010)

Deset meksičkih sineasta istražuju pravo značenje reči „revolucija“. Film se sastoji od deset kratkometražnih segmenata, sa ciljem da iz različtih uglova prikaže pozadinu događaja zbog kojih je Fransisko Madero zvanično započeo oružanu borbu, 20. novembra 1910. godine. Dijego Luna je režirao segment pod nazivom Pacífico.


IZVOR: El País