Deset holivudskih glumaca koji ne koriste dublere!

Foto: Flickr

Prevela: Aneta Antić

Neretka je pojava da se neki holivudski glumac u takvim situacijama skloni u stranu i iskoristi dublera za zahtevnije scene, što im niko ne zamera. Međutim, neki od najtraženijih svetskih glumaca zahtevaju da stvar preuzmu u sopstvene ruke. Ovo je lista najhrabrijih zvezda koje prkose smrti dok stvaraju filmove.

Tom Kruz

Iako svi znamo za trenutak kada je skočio sa Oprinog kauča i vikao u nebesa o svojoj ljubavi, poznato je da je Kruz radio i mnogo opasnije stvari.

Kruz bi i sam mogao da bude akcioni junak. Kako filmovi odmiču, on ostavlja sve jači utisak. Snimak iza kamere prikazuje kako se Kruz penje uz supervisoki neboder Burdž Kalifa u filmu Nemoguća misija: Protokol Duh, a sam pogled na ovu egzibiciju izaziva vrtoglavicu.

Naučio je da koristi samurajski mač za potrebe filma Poslednji samuraj, trkao se na motorima kad je snimao Vitez i dan, a u filmu Top Gan lično upravljao letelicama. Povrh svega toga, bukvalno je visio sa aviona u filmu Nemoguća misija: Otpadnička nacija.

Kristen Stjuart

Ako mislite da Kristen Stjuart ne zaslužuje da se nađe na ovoj listi, razmislite ponovo. Otkako je sve opasne scene u sagi Sumrak odradila sama, rizični podvizi postali su njena strast.

Na primer, ne samo da je prevazišla strah od konja, već je odlučila i da lično odradi kaskaderske scene za film Snežana i lovac.

Jednom prilikom je, dok je govorila o reditelju filma, Rupertu Sandersu, rekla: „Svakako me je bacao sa litica i terao da gacam kroz ledenu vodu. Ispalo je sjajno, doduše. Zaista mogu da vidim izraz bola i nelagodnosti na svom licu. Vrhunski je“.

Džoš Hačerson

Kada vas angažuju da glumite u jednoj od najiščekivanih ekranizacija u poslednjih nekoliko godina, u kom su, pride, akteri deca koja treba da se ubijaju međusobno, bilo bi logično da pozovete svog advokata i osigurate se da vaš ugovor svakako obuhvata stavku o dubleru. Međutim, Hačerson je sam odradio sve svoje kaskaderske scene za Igre gladi.

Naravno, iskustvo je već stekao nakon saradnje sa režiserom i veteranom kaskaderskih scena, Denom Bredlijem na filmu Crvena zora. Bredli je sve prilikom snimanja ohrabrivao da sami izvode opasne scene. „Kada vam gomila mladih glumaca skače sa krova na krov, to im podiže adrenalin“, izjavio je Morgan. „To nije loša stvar. Glumci vole to da rade.“

7030381687_842679282f_z.jpg

Foto: Flickr

Kristijan Bejl

Kristijan Bejl je možda najbolji Betmen do sada, što umnogome duguje svom poznavanju borilačke veštine po imenu Keysi. Iako jeste imao dublera, on se često nalazio u Bejlovoj senci kada bi ovaj uskočio da lično odradi scene borbe. O ovoj veštini, koju je savladao za potrebe filma Betmen: Početak, izjavio je sledeće: „Ova borilačka veština se velikim delom zasniva na instinktu. Nisu bitni koraci; bitno je da usmerite svoj adrenalin i poprimite borilački stil životinje.“

Iako Bejla nije bilo strah da stoji na vrhu najviše zgrade u Čikagu prilikom snimanja jednog kadra, svojim dublerima, Basteru Rivsu i Žan-Pjeru Goju, prepustio je skakanje sa zgrade i upravljanje Betmobilom i Betpodom. „Sa radošću mogu da kažem da nisam dostigao taj nivo“, izjavio je.

EU%20GIF.gif

Zoe Bel

Po čemu je Zoe tako posebna? Započela je karijeru kao dublerka, a sada je i sama filmska zvezda. Prvi put se pojavila u seriji Ksena: Princeza ratnica, gde je zamenjivala Lusi Loles. Zatim je bila dublerka Ume Turman u filmu Kill Bill. To što ju je Kventin Tarantino angažovao za Smrtni dokaz bio je logičan sledeći korak. Pored toga što su mogli da se dive njenom glumačkom umeću, njeni obožavaoci su mogli i da uživaju u sceni gde visi sa haube Dodge Charger-a iz sedamdesetih, koja je do današnjeg dana upamćena kao jedna od najlegendarnijih.

Belova od tada glumi u filmovima, a čak je i sama izvela kaskaderske scene kao Bladi Holi u filmu Whip It o trci rolšuama i u Tarantinovom filmu Podlih osam.

Džeki Čen

Naravno da se Džeki Čen nalazi na ovoj listi. Gotovo svako dete iz devedesetih se seća njegovih kaskaderskih scena, a mnogima je zauvek usadio ljubav prema karateu. Ali on nije samo glumac koji uzgred lično snima kaskaderske scene – on je u stalnoj potrazi za onima koji su takođe talentovani za ovo.

Tokom ranih osamdesetih godina, oformio je Kaskaderski tim Džekija Čena (Jackie Chan Stunt Team), koji je okupio brojne članove koji su se pojavili i na filmu. Radio je i kao koordinator kaskaderskih scena, a čak je bio dubler i drugim glumcima u sopstvenim filmovima.

Godine 1999. Izašao je Čenov dokumentarac Džeki Čen: Moje kaskaderske scene, u kojem je publici pokazao kako se izvode brojne kaskaderske scene i kako sve to obuhvatiti budžetom. Tačan broj dece koja su probala da rade ovo kod kuće nije poznat.

Met Dejmon

Koga ne bi zadivio podatak da je Dejmon lično izveo sve zahtevne scene u filmu Dobri Vil Hanting? Najveću slavu stekao je zahvaljujući serijalu o Džejsonu Bornu. Veliki broj akcionih scena letenja i onih pod vodom snimio je bez pomoći dublera. Čak je prošao i tri meseca obuke za borbu prsa u prsa, upotrebu oružja, boksovanje i filipinsku borilačke veštine Eskrima kako bi se što bolje pripremio za ulogu Džejsona Borna.

1398088441_8248c896a9_o.jpg

Foto: Flickkr

Kameron Dijaz

Pri pomisli na Kameron Dijaz, jedna od prvih asocijacija su svakako lagane romantične komedije, kao i scene plesa u donjem vešu u Čarlijevim anđelima. Malo je poznato, pak, da su ona i njene koleginice, Dru Barimor i Lusi Lu, trenirale borilačke veštine tri meseca pre nego što su počele sa snimanjem filma, i to po osam sati dnevno, izuzev vikendom.

Pojavila se i u filmu Vitez i dan, zajedno sa Tomom Kruzom, koji takođe sam izvodi opasne scene, i lično odradila scene vožnje. Neobično je pomisliti kako ista žena koja se zaljubljuje do ušiju u Džuda Loa u filmu Odmor ovde učestvuje u ludoj vožnji pored Kruza.

Džejson Stejtam

Džejson Stejtam s pravom može da pogleda s visine svakog glumca koji koristi dublera. Štaviše, za njega je sramno to što toliko mladih glumaca nosi kostime superheroja, a da neko drugi izvodi podvige za njih. Naravno, Stejtam lično odrađuje posao od samog početka svoje karijere.

Pre nego što se pojavio na velikom ekranu, ronio je za britanski nacionalni tim. Ovo mu je svakako bilo od pomoći prilkom snimanja filma Plaćenici 3, kada je njegova kaskaderska scena pošla naopako i kamion koji je vozio skliznuo sa doka, tako da je morao da se izbavi i dopliva do obale.

Arnold Švarceneger i Silvester Stalone

Razlog zbog čega ova dvojica glumaca dele isto mesto je to sto su obojica pripadnici stare škole kaskaderskih scena.

Uprkos svojim godinama, veliki broj opasnih scena još uvek snimaju sami. Kad je Švarceneger imao 64 godine, još uvek se borio protiv loših momaka u filmu Poslednje uporište. Stalone, koji je takođe u šezdesetim godinama, je za scene vožnje koristio dublere tokom svoje karijere, ali neretko i sam snima kaskaderske scene. O tome može da posvedoči i njegov zdravstveni karton, gde je zabeležen boravak na intenzivnoj nezi nakon udarca koji mu je zadao Dolf Lundgren prilikom snimanja Rokija IV, kao i slomljeni vrat tokom snimanja Plaćenika, zahvaljujući Stivu Ostinu.

Izvor: Complex


Aneta vedro korača kroz život, jer stvarnost stvaramo sami.