Deep Web - mesto koje ni Gugl ne može da pronađe
Pixabay

Deep Web je deo interneta koji nije moguće pronaći putem običnih brauzera i njihovih pretraživača. Svakodnevno koristimo sajtove i razne društvene mreže poput Instagrama, Fejsbuka, Popcorn-a, ne znajući da je to samo vrh ledenog brega koji se krije u dubinama interneta. S obzirom da smo već saznali da Deep Web ne možemo pronaći putem Gugla, Jahua, Binga postavlja se sledeće pitanje:


„Kako možemo pronaći taj Deep Web i šta se tu neverovatno krije?”

Pixabay
Pixabay

Odgovor na to jeste Tor (The onion router), odnosno slobodan softver koji omogućava anonimnu komunikaciju. Tor kao poseban softver napravljen je za vojne potrebe američke vojske kako bi zaštitili razmenu informacija između vojnih baza, da bi nakon nekoliko godina on postao dostupan javnosti. Tor se razlikuje od ostalih brauzera po tome što ima mogućnost pristupa adresama sa onion domenom. Preko njega omogućava se pristup Deep Web-u kao i pretraživanje raznih nevidljivih odnosno neindeksiranih adresa.


Na Deep Web-u se nalaze baze podataka raznih kompanija, njihove finansijske informacije, neobjavljena medicinska istraživanja i još mnoštvo informacija. Deep Web je sa namerom ostao skriven odnosno neindeksiran kako ne bi došlo do curenja informacija iz raznih baza podataka koje se u njemu nalaze.


Međutim, postoji nešto zanimljivije od samog Deep Weba, a to je Dark Web.

Pexels
Pexels

Dark web je deo Deep Web-a kom je izrazito teško pristupiti. Razlog tome jeste sprečavanje zalutalih korisnika na mesta koja nisu bezbedna ili legalna za upotrebu. Na samom Dark web-u moguće je pronaći od grinpis (ekoloških) organizacija do marketa gde se prodaje droga, oružje, lažna dokumenata i tako dalje.


Takođe, mnoge novinske agencije koriste skrivene boksove na Dark web-u kako bi sa sigurnošću razmenjivali dopise sa raznih krajeva sveta. Dark web neki ljudi smatraju utočištem demokratije bez bilo kakvih političkih ili društvenih pritisaka koji korisnicima pruža zaštitu od masovnog nadzora, diktatura ili praćenja.


Surfovanje ovim delovima interneta nije sasvim bezbedno i ne preporučuje se jer se tu skriva najveći broj hakera koji mogu da vam nanesu štetu, stoga u ta područja ulazite na sopstvenu odgovornost.

Pexels
Pexels

Preporuka za znatiželjne o temama poput Deep web-a i Dark web-a je knjiga „Deep Web - mračna strana interneta“ autora Anonimusa kao i fim „Deep Web“ režisera Aleka Vintera iz 2015. godine.Izvori:„Deep Web“ Anonimus