Da li znate šta je mandala?
Pxfuel

Dakle, mandala na Sanskritu znači mističan krug, a to je na drevnom indijskom jeziku ime za krugove koji se crtaju u vreme religijskih rituala, a predstavlja odnos između duhovne i materijalne energije. Tačnije, one su energetske slike koje na simboličan način predstavljaju celovitost svemira i čovekove psihe. Tibetanska reč za Mandalu je Khyil-khor i znači ,,centar svemira u kojem borave potpuno probuđena bića".

Pxfuel
Pxfuel

Izuzetno je stara, a u prilog tome ide činjenica da su je izmislili monasi u severnoj Indiji pre više od tri hiljade godina! Monasi su je koristili za meditaciju. Najčešće je u obliku cveta, krsta ili točka.

Pixabay
Pixabay

Mandale se u mnogim starim kulturama, (budističkoj, hinduističkoj, indijanskoj, australijskih Aboridžina) koriste kao simbol svemira i celine, upravo zato što se kružni oblici nalaze svuda oko nas u prirodi - npr. Mlečni put, orbita planeta i slično.

Terapije mandalama

Poznati švajcarski psihijatar, Carl Jung, često je koristio mandale u svojoj psihoterapiji, što mu je pomagalo pri određivanju emocionalnih poremećaja i radu na celovitosti ličnosti individue. 


Kod svojih je pacijenata, navodno, primećivao da u njihovim slikama postoji velika doza sličnosti: „S obzirom na činjenicu da su sve mandale bile nove i proizvoljne, možemo doći do zaključka da u svakom pojedincu mora postojati raspoloživa trans-svesnost koja omogućava stvaranje istih ili vrlo sličnih simbola u bilo koje vreme i na bilo kom mestu (...)“.


Prema njemu, mandala putem terapije osobi pruža umirenje duše i celokupne ličnosti, ali nije se samo on bavio njom, već i terapeutkinja Joan Kellogg.

Free SVG
Free SVG

Pokažite mandalu deci

Danas se mandala radi kao slagalica, narukvuca... Odlična je igračka za decu, jer od tog trenutka kada počnu ovu slagalicu da smatraju svojom najinteresantnijom igračkom istovremeno razvijaju maštu i apstraktno razmišljanje, kažu oni koji su usko povezani sa značenjem ovog drevnog kruga i njegovim delovanjem. Takođe je i estetski korisna, jer je prilagodljiva enterijeru.

PxHere
PxHere

Znate li vi nešto o mandali?

Izvor: Atma