Da li vreme leti ili stoji u mestu?

FOTO: Zablogar

Priredila: Jovana Ljevnaić

Nemate razloga za brigu, jer je ovu pojavu prepoznao čak i Albert Ajnštajn kada je rekao: „Stavite ruku na vruću peć na minut i činiće vam se kao sat. Sedite sa devojkom na jedan sat i činiće vam se da je prošao minut. To je relativnost. ”

Neki stručnjaci smatraju da je naš odnos prema vremenu proporcionalan godinama .U studiji iz 60-ih godina prošlog veka, tek punoletni ispitanici opisivali su vreme kao miran okean bez pokreta, dok su ga oni koji u osmoj deceniji poredili sa brzim vozom. Osobe starije od šezdeset godina obično tvrde da im godine prođu neverovatno brzo, a da dani deluju suviše dugo. Prema proporcionalnoj teoriji, kako starimo, naš osećaj sadašnjosti postaje relativno kratak u odnosu na naš životni vek. Zbog manjka novih iskustava u zrelijem dobu stiče se utisak da se dani i nedelje „spajaju” , dok se tokom odrastanja dešava mnogo novih iskustava koji ispunjavaju vreme. Psiholozi sa univerziteta u Minhenu dokazali su da najbrže prolazi četvrta decenija života.

Time_Flies_4ced63b82ff98_hires.jpg

FOTO:Pxleyes.com

Jedan od činilaca koji utiče na našu percepciju vremena je i tehnologija. Pametni telefoni, tablet računari i drugi uređaji utiču na naš mozak da obradi više informacija.

Razlika između „stvarnog” vremena koje mere časovnici i kalendari i našeg osećaja ponekad je ogromna, a jedan od glavnih razloga je to što smo mi sami kreatori našeg osećaja za vreme.

Psiholozi imaju objašnjenje i za naizgled paradoksalnu pojavu da „godina prođe, a dan nikad”. Prilikom monotonih i veoma poznatih svakodnevnih aktivnosti, poput čekanja u redovima ili putovanja na posao, vreme se razvuče jer nam se ništa ne dešava, a mozak nema nikakvih informacija koje bi trebalo da obradi. Zato, na kvalitetno provedenim odmorima i putovanjima vreme prolazi znatno sporije, jer doživljavamo nova iskustva.

classic_hardware_time_flies_card.jpg

FOTO: Sourpuss


Da li možemo usporiti proticanje vremena? Možda. Poboljšavanje kognitivnih sposobnosti, naročito održavanje pažnje i pamćenja, može nam pomoći da podesimo naš unutrašnji časovnik. Takođe, potrebno je da naučimo da živimo u trenutku i da ne dozvolimo da nam dani protiču rutinski.

Izvor: Svevesti.com

Pročitajte i:
Najzahtevnija scena u istoriji kinematografije
20 životnih zakona koje morate zapamtiti
Slagalica bez početka i kraja