Da li topli napitak u tople dane rashlađuje?
Pixabay

Konačno je stigao blagi predah nakon dana koji su među najvrelijim letnjim danima u novijoj istoriji, a koji su zahvatili skoro celu zemlju. Dok smo razmišljali o činjenici kako bi ovakvo vreme, u skladu sa klimatskim promenama, moglo postati normalno u narednim decenijama, takođe smo se prisetili kontraintuitivne tehnike za rashlađivanje za koju su mnogi čuli a u koju sumnjaju. U mnogim zemljama širom sveta konvencionalna mudrost kaže da se po vrelom danu možete rashladiti pijući nešto toplo.


Stupili smo u kontakt sa Olijem Džejem (Ollie Jay), istraživačem u Školi ljudske kinetike na Uniterzitetu u Otavi (University of Ottawa’s School of Human Kinetics), stručnjakom koji ispituje znojenje kod ljudi, i upitali ga: da li je ova tvrdnja realna? Ispostavilo se da je njegova Termalna ergonomična laboratorija (Thermal Ergonomics Lab) objavila studiju na ovu temu baš pre par meseci.


Ukratko, rekao nam je da toplo piće može da vas ohladi, ali samo pod određenim okolnostima. „Ako pijete toplo piće, ono može da smanji količinu toplote koje se akumulirala u vašem telu, omogućavajući dodatnom znoju, prouzrokovnom ispijanjem toplog napitka, da ispari“, rekao je Džej.


Kako do toga dolazi? „Otkrili smo da kada popijete topao napitak, vi u stvari dovodite u disbalans količinu tečnosti koju pijete sa onom koju izbacujete kroz znoj“, rekao je Džej. „Da, toplo piće je toplije od vaše telesne temperature tako da svom telu dodajete još toplote, ali količina tečnosti koju izbacujete dok se znojite (kad bi sva mogla da ispari) više nego kompenzuje dodatu toplotu telu od toplote koju ima tečnost.”


Rešenje se krije u povećanoj brzini znojenja. Mada vam znoj može izazivati neprijatnost, telo se znoji iz veoma dobro razloga. Kada znoj ispari sa vaše kože, u vazduh se oslobodi i energija kao deo ove reakcije i tako se telo hladi. Veća količina znoja znači više hlađenja, što više nego štiti mali iznos toplote koja se sadrži u toplom piću u odnosu na celo telo.


Međutim, napominjemo da sav previše proizvedeni znoj, nastao unošenjem toplog pića, treba da ispari kako bi doveo do hlađenja. „Kad je dan topao i vlažan, ako nosite dosta odeće ili ako se toliko znojite da znoj počinje da kaplje sa vas i ne isparava sa površine kože, onda pijenje toplog pića nije dobra ideja“, kaže Džej. „Toplo piće i dalje dodaje toplotu vašem telu tako da kada znoj ne pomaže u isparavanju, bolje potražite hladno piće.“

Pixabay
Pixabay

Džejev tim je razotkrio pitanje „toplog pića” tako što je svoju ideju rigorozno testirao u laboratoriji na biciklistima. Svaki biciklista je imao senzore za merenje temperature kože i pisak za merenje količinu konzumiranog kiseonika i proizvedenog ugljen-dioksida, što je sve ukazivalo na toplotu koju proizvodi metabolizam tela. Istraživači su, između ostalog, pažljivo pratili i temperaturu i vlažnost vazduha. Dobijeni podaci su dali sveopštu sliku količine toplote koju je svaki biciklista proizveo i oslobodio iz tela, kao i podatak da su oni koji su pili toplu vodu (oko 50° C) skladištili manje toplote u svojim telima nego ostali.


Istraživači i dalje nisu sigurni zašto topla pića nagone telo da proizvodi još znoja, ali imaju jednu ideju. „Obično se misli da topla pića podižu osnovnu temperaturu ali mi smo otkrili da to nije baš tako“, rekao je Džej. „Mi mislimo da su termosenzori koji povezuju grlo i usta ti koji dovode do povećanog znojenja“. On ističe da je potrebno dodatno istraživanje da bi se utvrdilo gde se tačno nalaze ovi senzori.


Da pojasnimo, ova pojava se odvija samo u specifičnim okolnostima: po vrelom, suvom danu, kada ne nosite puno odeće koja bi sprečila lako isparavanje znoja. Drugim rečima, ako ste, na primer, u vlažnom lokalu bilo gde na istočnoj obali Amerike, nemojte se truditi da pijete toplu vodu. Ali kada se po vrućem danu nađete u pustinji, šolja toplog čaja bi mogla da vam pomogne da se rashladite.


Izvor: Smithsonian