„Crni panter” - Marvelov film koji ruši sve rekorde
Black Panther Trailer 2 Extended Marvel 2018 / FilmSelect Trailer (YouTube)

Od kada se početkom februara pojavio u bioskopima, Crni panter (Black Panther) je uspeo da se probije do samog vrha liste filmova sa najvećom zaradom, a da na njoj ostane zapamćen kao najuspešnije superherojsko ostvarenje svih vremena. Do sada je prikazan u preko 4000 bioskopa širom sveta, a procenjuje se da će njegova ukupna zarada prevazići cifru od 600 miliona dolara.


Ali šta je to što kod ove  „pridošlice” Marvelovom serijalu podiže sve kriterijume?


Holivudom je godinama vladalo ubeđenje da diverzitet ne donosi prodaju, te se naročito popularan žanr akcionih filmova retko kad razvijao u pravcu kulturne različitosti. Prošlogodišnjom premijerom izuzetno uspešnog i feminističkog filma Čudesna žena (Wonder Woman), visokobudžetna produkcija je postepeno počela da se osvešćuje i da na tržište šalje sadržaj koji dopire dalje od najšire publike.


Crni panter, čiju postavu, režiju i tim scenarista čine afroamerikanci, najbolji je dokaz da ovavki postupci u modernoj kinematografiji mogu i te kako uroditi plodom. Ne samo da je ovaj film postigao enormnu popularnost kod svoje ciljne grupe u Americi i Africi, nego je uspeo da očara ceo svet, bez obzira na poreklo gledalaca.

„Mit da ovakav tip filma neće moći da se proda mejnstrim američkoj zajednici i da neće moći da prođe u inostranstvu je sada zauvek raskrinkan“, kaže Džesi Holand, novinar koji je bio zadužen za unapređivnje pozadinske priče ovog superheroja.

Radnja ovog ostvarenja prati glavnog junaka, T’Kalu, koji se vraća u rodnu Vakandu kako bi zauzeo kraljevski presto svog preminulog oca. Dok pokušava da se snađe u ovoj ulozi,  nailaze nove i stare pretnje s kojima će morati da se bori i kao kralj, ali i kao Crni panter – junak sa superherojskim moćima.


Osim što se kroz ovaj zaplet propliću standardni momenti zabave, intrigantni i kompleksni antagonista, kinestetične i koreografisane scene akcije i komedije u pravoj meri i na pravom mestu, obuhvaćene su i znatno ozbiljnije teme nego što se očekuje od ovog žanra. Film otvoreno govori o savremenim problemima rasnog identiteta i bez dlake na jeziku pokreće diskusiju o afroameričkom pitanju i rasizmu. Ništa u ovom filmu nije crno – belo.


Black Panther Cast / Gage Skidmore (Wikimedia Commons)
Black Panther Cast / Gage Skidmore (Wikimedia Commons)

Ovaj Marvelov biser sa sobom donosi mnoge promene na polju komercijalne televizije, te je veliki broj televizijskih mreža (kao što je na primer CW) najavio nove serije koje će pratiti likove različitih pozadinskih priča. O značaju i uspehu ovog filma takođe svedoči i činjenica da će biti prvi javno prikazani film u Saudijskoj Arabiji nakon tridesetpetogodišnje zabrane bioskopa.


Činjenica je da je čak i Marvel potcenio potencijal Crnog pantera, što se moglo primetiti u dosta manjem reklamnom prisustvu ovog filma u odnosu na druge iz serijala, ali to definitivno nije greška koju će ponoviti. Iako se od ovih „problematičnih tema“ često bežalo u mas-medijima, došlo je vreme da se svetu sedme umetnosti doda upravo onaj talas osveženja i energije koji traži.


Izvor: B92